Ακόμα ένα επεισόδιο στην  εμπρηστική προπαγάνδα που ακολουθεί η Τουρκία φαίνεται να είναι η «είδηση» που φιγουράρει στις τουρκικές εφημερίδες όπως η Hurriyet, η Milliyet, η Sabah αλλά και ιστοσελίδες όπως το CNN Turk ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό λαμβάνει μέτρα γύρω από τα Ίμια προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις των Ελλήνων στην περιοχή της βραχονησίδας στο πλαίσιο της επετείου.

Όπως υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ το πολεμικό ναυτικό της Αγκυρας στέλνει πολεμικά στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων για αυτό τον σκοπό ενώ προσθέτουν πως στο φυλάκιο που έχει τοποθετηθεί στην νησίδα Τσαβούς οι Έλληνες δεν τολμούν να προσεγγίσουν.

Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει κατηγορηματικά όσα διακινούν οι τουρκικές εφημερίδες και αναφέρει πως στην περιοχή επικρατεί η «συνήθης κατάσταση», δηλαδή αγκυροβολημένα ελληνικά πλοία στα γύρω νησιά και αντιστοίχως τουρκική παρουσία στα λιμάνια της γείτονος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο πρώην αρχηγός του ΓΕΕΘΑ και νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στην πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή κατά την οποία ανέφερε ότι: «Ο εθνικός μας εναέριος χώρος, τα χερσαία σύνορα και θαλάσσιος χώρος προστατεύονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και αυτό το έχουμε αποδείξει. Όποιος αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα λάβει άμεσα συντριπτική απάντηση» προσθέτοντας πως: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και επιβάλλουν ενότητα και εθνική συνεννόηση».