Παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη την Πέμπτη στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι απώλειες, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, η τρίτη τέτοια έκρηξη μέσα σε μια εβδομάδα σε μια πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία αλ-Αντάουι, βόρεια της Παλιάς Πόλης, στο κέντρο της πόλης. Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως σημειώθηκε κοντά σε ένα νοσοκομείο και οι δυνάμεις ασφαλείας εξετάζουν ένα ανατιναγμένο αυτοκίνητο χρώματος μπλε στον δρόμο.

Την Τρίτη, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην παραλιακή πόλη Λαττάκεια, κοντά στο χωριό απ’ όπου κατάγεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και 14 να τραυματιστούν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Την Κυριακή, βόμβα εξερράγη κοντά σε αυτοκινητόδρομο στην είσοδο της Δαμασκού και οι αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο.

Η Λαττάκεια και το κέντρο της Δαμασκού παρέμειναν υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού καθ΄όλη τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου, με αποτέλεσμα να μην πλήττονται από αεροπορικά πλήγματα όπως άλλες μεγάλες πόλεις.

Η Συρία ανακαλεί τις βίζες Ευρωπαίων διπλωματών

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ ανέστειλε τη χορήγηση ειδικών θεωρήσεων εισόδου στη Δαμασκό για τους διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αναστείλει τις πολλαπλές θεωρήσεις εισόδου», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Συνεχίζουμε ως ΕΕ… να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να μην υπάρξει επίδραση στη σημαντική δουλειά που κάνουμε επί του εδάφους.»

Η ειδική άδεια για συριακές θεωρήσεις εισόδου πολλαπλής χρήσης για την πρόσβαση στη Δαμασκό ακυρώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου χωρίς εξηγήσεις από τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters, περιπλέκοντας τις προσπάθειες για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του εμφυλίου πολέμου.