Οι ΗΠΑ δια στόματος του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ απείλησαν  τον Μαδούρο με ένοπλη επέμβαση στη Βενεζουέλα στην περίπτωση που επιχειρήσει να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας βία ξατά των στελεχών της αντιπολίτευσης. Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε ήδη ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, μία κίνηση την οποία υιοθέτησαν πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, πλην του Μεξικού. Ταυτόχρονα ο αμερικανός υπουργός Εξωτςερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσε τον στρατό της Βενεζουέλας να απομακρύνει τον Μαδούρο και να στηρίξει τον Χουάν Γκουαϊδό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε: «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Η αμερικανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει νωρίτερα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές. «Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Πριν από τις δηλώσεις Τραμπ και Πομπέο, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας. Ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε η Ουάσινγκτον. Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν «την ελευθερία και τη δημοκρατία», στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Μαδούρο: Η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.