Στους 73 νεκρούς  και 74 τραυματίες έχει ανέλθει έως τώρα ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πετρελαιαγωγό του κεντρικού Μεξικού. Τα θύματα ήταν κάτοικοι της πολιτείας Ιδάλγο, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη διαρροή που είχε σημειωθεί στον αγωγό και να κλέψουν καύσιμα με κουβάδες και κάνιστρα, μεσούσης της καταστολής που εφαρμόζει η μεξικανική κυβέρνηση κατά της κλοπής των καυσίμων.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στην τοποθεσία Τλαουελίλπαν της πολιτείας Ιδάλγο, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν εικόνες με δεκάδες ανθρώπους να βρίσκονται στο σημείο της διαρροής και να παίρνουν το καύσιμο που έρρεε συνεχώς.

Λίγες ώρες αργότερα, μεταδόθηκαν εικόνες από τη φωτιά, με ανθρώπους τρομαγμένους να τρέχουν μακριά και να ουρλιάζουν ζητώντας βοήθεια. Άλλες εικόνες έδειχναν καμένα πτώματα να κείτονται στο έδαφος.

Οι οκτώ από τους νεκρούς είναι ανήλικα παιδιά.

Πρόκειται για μία από τις φονικότερες εκρήξεις σε πετρελαιαγωγό παγκοσμίως εδώ και 25 χρόνια.

Σήμερα το πρωί, κάτοικοι μετέβησαν στο σημείο της καταστροφής αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους που αγνοούνταν, ενώ παρακολουθούσαν τους ειδικούς, που περισυνέλλεγαν τις απανθρακωμένες σορούς, οι οποίες είχαν διασκορπιστεί στο χωράφι δίπλα από τον κατεστραμμένο πετρελαιαγωγό.

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Αλεχάντρο Γκερτς, που έχει αναλάβει την έρευνα, έκανε λόγο για ένα έγκλημα «εκ προθέσεως», καθώς «κάποιος διατρύπησε (τον πετρελαιαγωγό) και η πυρκαγιά που προκλήθηκε είναι συνέπεια αυτού του εγκλήματος».

«Είχα μόλις πάει για να δω τι είχε συμβεί, όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Έτρεξα να βοηθήσω τους ανθρώπους» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φερνάνδο Γκαρσία, ηλικίας 47 ετών.

«Έπρεπε να περάσω δίπλα από τις σορούς ανθρώπους που είχαν απανθρακωθεί».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας υπεραμύνθηκε των χειρισμών του στρατού παρά την αποτυχία του να απομακρύνει τον κόσμο από το σημείο πριν από την έκρηξη.

Σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται άνθρωποι να γεμίζουν κουβάδες από τον πετρελαιαγωγό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσία μελών των ενόπλων δυνάμεων, που παραμένουν άπραγοι. Ο Λόπες Ομπραδόρ, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει την καταστολή εναντίον όσων κλέβουν καύσιμα, υπερασπίστηκε τους στρατιώτες που δέχονται επικρίσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να προλάβουν την τραγωδία.