Εκαναν το Σύνταγμα αρένα, μόλις είδαν ότι η προσέλευση του κόσμου στο Σύνταγμα δεν σταματούσε. Γέμιζαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία ερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, άνθρωποι κάθε ηλικίας, τραγουδώντας, με σημαίες, που ταξίδεψαν ώρες πολλές για να φθάσουν στην πρωτεύουσα. Το ραντεβού ήταν στις 2 το μεσημέρι όμως ήδη από πολύ νωρίτερα, είχαν μαζευτεί χιλιάδες. Και έρχονταν κι άλλοι.

Ήταν κόσμος, απλός, καθημερινός. Αλλά όποιος κατάφερνε να προχωρήσει λίγο στον χώρο για να δει την έκταση του συγκεντρωμένου πλήθους, να αφουγκραστεί τον παλμό του και την πίστη του στην ελληνικότητα της Μακεδονίας, καταλάβαινε ότι ήξταν θέμα χρόνου να τεθεί σε λειτουργία ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για να διαλυθεί με κάθε τρόπο αυτή η μεγάλη γιορτή που λεπτό το λεπτό διατράνωνε την αντιθεση στη Συμφωνία των Πρεσπών. Το Σύνταγμα έγινε αρένα. Κουκουλοφόροι και κουκουλοφόροι χίμηξαν στην Αστυνομία για να υπάρξει το πρόσχημα που θα ενεργοποιούσε το σχέδιο. Και αυτό έγινε με τα χημικά. Πάνω στον κόσμο, επί ώρα, που δεν ήξερε πώς να γλιτώσει, πως να προστατευτεί, ο ένας πάνω στον αλλο καθώς ήταν και ενόσω κατέφθαναν ακόμη περισσότεροι.

Δεκάδες τραυματίες, άνθρωποι με αναπβευστικά προβλήματα, ηλικιωμένοι που κατέρρευσαν και οδηγήθηκαν μέσα σε ξενοδοχεία να αναπνεύσουν. Επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ κι εικονολήπτη της ΕΡΤ, πέτρες, φωτοβολίδες,φωτιές.

Η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα, τις φωτοβολίδες και τα δακρυγόνα, ήταν αποπνικτική με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να τρέχει πανικόβλητο στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας και σταδιακά να αποχωρεί από τη συγκέντρωση.

Ήταν διαδηλωτές κάθε ηλικίας κατέφθαναν από το πρωί στο Σύνταγμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και να ζητήσουν «τη μη κύρωση της καθώς επίσης και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς επίσης και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο τη στιγμή που ακούστηκε από τα μεγάφωνα. Ωστόσο περίπου στις 14:30 σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια στα σκαλιά της Βουλής, όταν ομάδα αγνώστων, πετώντας φωτοβολίδες, καπνογόνα και κρατώντας ξύλα και κοντάρια επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κι επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή.

Ολα έως εκείνη την ώρα (λίγο πριν από τις δυόμισι το μεσημέρι) κυλούσαν ειρηνικά και στην εξέδρα του συλλαλητηρίου εναλάσσονταν οι ομιλητές. Το πλήθος φώναζε συνθήνατα για τη Μακεδονία και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Γονείς με τα παιδιά τους έδιναν το παρών στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με ηλικιωμένους και ανθρώπους που ταξίδευαν επί ώρες για να φθάσουν να διαδηλώσουν έξω από το ναό της Δημοκρατίας, όπου χθες κατατέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μια ομάδα μερικών δεκάδων μαυροντυμένων νεαρών έτρεξαν μέσα από το πλήθος και έφτασε στα σκαλιά της βουλής, πάνω από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πρόκειται για μια ομάδα περίπου σαράντα ατόμων που έως και λίγα λεπτά νωρίτερα έπαιρναν μέρος στην αντισυγκέντρωση, στην πλατεία Κοραή. Αυτή η ομάδα, αποσπάστηκε από την αντισυγκέντρωση φόρεσαν κουκούλες και έβγαλαν στυλιάρια στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου. Εκεί υπήρχε αστυνομικός φραγμός στο πλαίσιο του σχεδιασμού για να μην έρθουν κοντά οι δύο συγκεντρώσεις. Ομως, κανένας δεν εμπόδισε αυτή την ομάδα των κουκουλοφόρων να περάσει προς το Σύνταγμα, ενώ ήταν σαφείς οι στόχοι και οι προθέσεις τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, πάντως, οι κουκουλοφόροι αποσπάσθηκαν από τους διαδηλωτές και δεν ήταν αντιεξουσιαστές, αφού οι αντιεξουσιαστές, κατά την ΕΛΑΣ, δεν μπορούσαν να περάσουν προς το Σύνταγμα.

Ετσι, λίγα λεπτά αργότερα, αρχικά επιτέθηκαν με νεράντζια που εκσφενδόνισαν εναντίον των αστυνομικών, στη συνέχεια ανέβηκαν τα σκαλιά πέταξαν μπογιές. Αμέσως μετά άρχισαν να χτυπούν με καδρόνια τους άνδρες της διμοιρίας, έχοντας στο μεταξύ φορέσει τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους.

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», ανέφερε σε μία προκλητικά απαράδεκτη ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ οι συγκεκριμένες ομάδες ατόμων «επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το  συλλαλητήριο και όσα συνέβησαν σε αυτό, δήλωσε:  «Σήμερα ο ελληνικός λαός μίλησε και την φωνή του οφείλουμε να την ακούσουμε όλοι. Με πρώτο τον κύριο Τσίπρα και τους πρόθυμους υποστηρικτές της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που ετοιμάζονται να ψηφίσουν χωρίς να έχουν καμία τέτοια εντολή από τους ψηφοφόρους τους.

Η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.  Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

Τα επεισόδια και την χρήση χημικών καταδίκασε το Κίνημα Αλλαγής και η Ένωση Κεντρώων, ενώ η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η ΕΡΤ και η ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλαν τις επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και στο τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ.