Αιχμαλωσία. Αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει στο κατ’ ευφημισμόν ντέρμπι καθώς ο Ολυμπιακός το μετέτρεψε σε περίπατο και επικράτησε άνετα του Παναθηναικού (79-65) έχοντας φτάσει μάλιστα τη διαφορά ακόμα και στους 21 πόντους (59-38 στο 29’ και 73-52 στο 37’).

Σαφώς η τελική διαφορά κολακεύει τους φιλοξενούμενους που μάλιστα αν δεν αστοχούσε σε…πέναλτι ο Γκίστ στη λήξη του αγώνα θα μπορούσαν να είχαν πάρει και την υπέρ τους διαφορά (13π. είχαν νικήσει στο ΟΑΚΑ).

Όμως έτσι και αλλιώς με τη διαφορά των δύο αντιπάλων στις τρεις νίκες, και τον Παναθηναϊκό (αυτή τη στιγμή) εκτός οκτάδας αυτό που ενδιαφέρει την ομάδα του Ρικ Πιτίνο είναι βασικά να προλάβει το τρένο των πλέι οφ.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελούσε τη μεγάλη πρόκληση για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που συνήθως στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει μεγάλα παράπονα από την αντιμετώπισή του από τους διαιτητές.

Στο παρκέ έδειξε ότι όταν συγκεντρώνεται στο παιχνίδι, δικαίως διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου σέντερ στην Ευρώπη εφέτος, ίσως στην τελευταία του χρονιά πριν το άλμα στο ΝΒΑ.

Έκανε εκπληκτικά πράγματα με ατομικό ρεκόρ (αλλά και συλλόγου σπάζοντας το ρεκόρ του Ντίνο Ράντζα) στα ριμπάουντ μαζεύοντας 18 ενώ πέτυχε και άλλους 18 πόντους κάνοντας ότι θέλει κάτω και από τα δύο καλάθια.

Από κοντά και ο Γιάνις Στρέλνιεκς με άλλους 18π. (4/5 τρ.) ήταν εξαιρετικός αλλά οι αφανείς ήρωες των γηπεδούχων ήταν το «χταπόδι» Κώστας Παπαπανικολάου (είχε χέρια παντού, σκόραρε, έκοβε, πάσαρε) αλλά και ο Βαγγέλης Μάντζαρης που «κλείδωσε» τον Νικ Καλάθη (πέτυχε τους 8 από τους 13 πόντους του όταν πλέον η διαφορά είχε πάει στους 21 και όλα ουσιαστικά είχαν κριθεί) και έδωσε το έναυσμα για να πάρει μπροστά από το πρώτο λεπτό η ομάδα του ένα σημαντικό προβάδισμα.

Ο Ντέηβιντ Μπλάτ είχε πλεονέκτημα (ευρωπαϊκής εμπειρίας και ακόμα και στα ντέρμπι) σε σχέση με τον Ρικ Πιτίνο, ξεκίνησε λοιπόν χωρίς τα δύο βασικά του γκάρντ (Σπανούλης και Ουίλιαμς-Γκός) αλλά με Μάντζαρη και Στρέλνιεκς και δικαιώθηκε.

«Οι παίκτες μου έβγαλαν περηφάνια στο γήπεδο και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στην Ευρώπη όπως αυτό το μεγάλο ντέρμπι και είναι τιμή σε όσους συμμετέχουν σε αυτό. Η ψυχή και η καρδιά παίζουν ρόλο περισσότερο από τις τακτικές κάποιες φορές και απόψε τα κατέθεσαν στο γήπεδο». τόνισε ο τεχνικός του Ουμπιακού.

Αυτό μάλιστα που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη νίκη των γηπεδούχων (που αύξησαν το ευρωπαϊκό ρεκόρ τους στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό στο 10-5 νίκες) είναι το γεγονός ότι νίκησαν τόσο εύκολα σε ένα κακό βράδυ του αρχηγού τους Βασίλη Σπανούλη και με ΛεΝτέι και Τουπάν να μην μπαίνουν καν στο πνεύμα του αγώνα και χωρίς του Τίμα και Αγραβάνη με τον πρώτο να μην παίζει και τον δεύτερο να μένει εκτός αποστολής.

Ο κόουτς Μπλάτ είχε δώσει σαφή εντολή (εξ’ ου και η αλλαγή κάποιες φορές του Σπανούλη με τον Στρέλνιεκς) να περνάει συνέχεια η μπάλα στον Μιλουτίνοφ εκεί που ο Ρικ Πιτίνο εκτέθηκε καθώς δεν βρήκε ούτε μια παγίδα, ούτε μια βοήθεια ενώ ξέχασε αρκετή ώρα εκτός τον μόνο του παίκτη που έβγαλε ενέργεια στο πρώτο μέρος (Μίτογλου).

Επίσης ο κόουτς του Ολυμπιακού έδωσε (σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα) το τρίποντο στον Παναθηναϊκό έχοντας μετατρέψει σε…ναρκοπέδιο την περιοχή του όπου δεν περνούσε μύγα !

Με 1/8 στο πρώτο μέρος και 5/22 τρίποντα μέχρι το τελευταίο τετράλεπτο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε την παραμικρή τύχη καν να κοιτάξει στα μάτια τον αντίπαλό του.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παρακολουθώντας δια ζώσης την ομάδα του είδε ότι η μεταγραφή σε περιφερειακό έπρεπε να έχει γίνει…χθες (είναι δεδομένο ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για διορθωτικές κινήσεις) ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρικ Πιτίνο σε καποιο τάιμ άουτ έγραψε στο πινακάκι του “Don’t Panic» θέλοντας να καταλάβουν οι παίκτες του ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται αφού έβλεπε κάποιες στιγμές το φόβο στα μάτια τους.

Το ίδιο έβλεπαν και οι παίκτες του Ολυμπιακού και εφορμούσαν προς το αντίπαλο καλάθι όπως ο λύκος επιτίθεται σε ένα κοπάδι με πρόβατα !

Αν μάλιστα δεν χαλάρωναν στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα (όταν προηγήθηκαν 73-52 στο 37’) η διαφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, όμως υπήρχε και η κούραση αλλά και ο πληγωμένος εγωϊσμός των αντιπάλων που έστω στο φινάλε για την ψυχολογία κυνήγησαν τη διαφορά να τη ρίξουν κάτω από τους 13, με Καλάθη και Παππά να κάνουν δύο πολύ σκληρά αντιαθλητικά φάουλ στο Μιλουτίνοφ.

Λεκαβίτσιους και Μήτογλου σώθηκαν από το ναυάγιο του Παναθηναϊκού ο οποίο θέλει πλέον το 6/6 εντός έδρας και τουλάχιστον 4/8 νίκες εκτός στο πρόγραμμα που απομένει για να μπει στην οκτάδα.

«Αν έφτιαχνα τώρα μια ομάδα θα ήθελα να είχε 12 Σκάιγουόκερ, γιατί που αρέσει όπως παίζει ο Λούκα (Λεκαβίτσιους) και δυνατά αλλά και με μυαλό. Εγώ ήρθα για να επιστρέψω στο ΝΒΑ και να βάλω τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ» τόνισε ο Ρίκ Πιτίνο που εντυπωσιάστηκε από τον κόσμο

«Ηταν εκπληκτικός και έδωσε μεγάλη ώθηση στην ομάδα του. Πρώτη φορά έζησα τέτοια ατμόσφαιρα. Απλά δεν μου άρεσαν καποιες κουβέντες που ακούσαμε όταν έφτασε το πούλμαν. Είμαι από τη Νέα Υόρκη και ξέρω ότι δεν έλεγαν καλά πράγματα. Αλλά γενικά ο κόσμος στο γήπεδο ήταν εντυπωσιακός. Επίσης μου έκανε εντύπωση ότι έπρεπε να με συνοδεύουν 100 αστυνομικοί για να πάω στη συνέντευξη Τύπου. Πρωτόγνωρη εμπειρία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρίκ Πιτίνο.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 41-25, 59-40, 79-65

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (15/29 δίποντα, 10/26 τρίποντα, 19/26 βολές, 38 ριμπάουντ (26 αμυντικά – 12 επιθετικά), 20 ασίστ, 7 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 13 λάθη): Γουίλιαμς-Γκος 7 (1 τρίποντο, 5 ασίστ), Τουπάν 5 (1), Σπανούλης 6 (1), Μιλουτίνοβ 18 (5/8 δίποντα, 8/10 βολές, 18 ριμπάουντ, 11 κερδισμένα φάουλ, 41 ranking), Στρέλνιεκς 18 (4/5 τρίποντα, 4/5 βολές), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 11 (5/8 δίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Παπανικολάου 12 (3/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα), Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (19/40 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 3/6 βολές, 32 ριμπάουντ (20 αμυντικά – 12 επιθετικά), 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη): Τόμας 8, Παπαγιάννης 4, Λάσμε 4, Παπαπέτρου 2, Παππάς 5 (0/5 τρίποντα, 4 ασίστ), Γκιστ 4, Λεκαβίτσιους 10 (2/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λοτζέσκι, Καλάθης 13 (2/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλεψιμο, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο 8 (2), Μήτογλου 7 (1)

** Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση στη φυσούνα την ώρα που αποχωρούσαν για τα αποδυτήρια, ενώ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε διένεξη με έναν οπαδό του Ολυμπιακού (ο οποίος τον έφτυσε) όταν μπήκε στο γήπεδο πρώτη φορά.