Θετικά κρίνουν οι συγγενείς του Ζακ Κωστόπουλου το περιεχόμενο του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τις ευθύνες των αστυνομικών που τον συνέλαβαν, όπως αυτό διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης.

Με ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας αναφέρουν πως «η εξέλιξη της Ε.Δ.Ε. προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Κατά των εμπλεκομένων στο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ κατατέθηκε από την πολιτική αγωγή μήνυση για τα αδικήματα που διέπραξαν.. Οι μεν τέσσερις πρώτοι αστυνομικοί μηνύονται ως άμεσοι αυτουργοί της ανθρωποκτονίας που είχε ως θύμα το Ζαχαρία Κωστόπουλο, οι δε πέντε λοιποί ως απλοί συνεργοί στο αυτό αδίκημα. Οι τέσσερις πρώτοι μηνύονται επίσης και για τέλεση βασανιστηρίων κατά του θύματος. Ο διασώστης του ΕΚΑΒ μηνύεται για κακουργηματική έκθεση. Η μήνυση αποτυπώνει τη βούληση της οικογένειας του θανόντος να αποδοθούν ορθά οι ποινικές κατηγορίες και να δικαστούν οι εμπλεκόμενοι για τα αδικήματα που διέπραξαν. Η εξέλιξη της ΕΔΕ προς την κατεύθυνση της επιβολής των ανώτατων πειθαρχικών ποινών στους ελεγχόμενους, συνάδει προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης και την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της».

ΕΛΑΣ: Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αυτό το πόρισμα

Αίνιγμα παραμένει ακόμα αν υπάρχει ή όχι το εν λόγω πόρισμα σχετικά με τις ευθύνες των αστυνομικών. Το πρωί κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης η πληροφορία ότι η Ε.Δ.Ε. έχει ολοκληρωθεί, προτείνοντας την ποινή της απόταξης για τους τέσσερις από τους οκτώ, δηλαδή το βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο που υπάρχει.

Για τους υπόλοιπους τέσσερις αστυνομικούς -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- προτείνεται αργία με απόλυση, που αποτελεί το δεύτερο βαρύτερο πειθαρχικό μέτρο. Αν εφαρμοστεί η ποινή αυτή, οι αστυνομικοί θα τεθούν εκτός σώματος, άνευ αποδοχών, για διάστημα ορισμένων μηνών -ανάλογα με την κρίση του πειθαρχικού. Επίσης, εάν μετά την επιστροφή τους στην υπηρεσία υποπέσουν σε νέο πειθαρχικό αδίκημα θα αποταχθούν.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση των παραπάνω ήλθε η άμεση αντίδραση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Πηγές της Αστυνομίας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι πόρισμα για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου δεν έχει φθάσει ακόμα στο γραφείο του Αρχηγού, εκφράζοντας απορία για τη διαρροή του αποτελέσματος μιας Ε.Δ.Ε. στα μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο γ.γ. των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά fm δήλωσε βέβαιος ότι ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι ενήμερος. «Πρόκειται για διαρροές. Καλό θα ήταν μέσα στην ημέρα η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει μια ανακοίνωση» δήλωσε ο κ. Μαυροειδάκος, ο οποίος δεν παράλειψε να πει πως οι κατηγορούμενοι συνάδελφοί του έπραξαν με βάση τη διεθνή πρακτική.

«Το πόρισμα δεν είναι απόφαση. Ο αξιωματικός που ολοκλήρωσε την Ε.Δ.Ε. δίνει το πόρισμα στον αρχηγό της ΕΛΑΣ και αυτός αποφασίζει αν θα παραπεμφθούν οι αστυνομικοί στο πειθαρχικό η όχι» επισήμανε από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης των δύο εκ των κατηγορούμενων αστυνομικών.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε λυπηρό οι ενδιαφερόμενοι να μην γνωρίζουν κάτι και το γραφείο του αρχηγού της ΕΛΑΣ να έχει πληροφορήσει πρώτα τα μέσα ενημέρωσης και τόνισε πως το σημαντικό είναι το τι θα πει η ποινική διαδικασία. Σημείωσε μάλιστα πως του κάνει εντύπωση που – σύμφωνα με το πόρισμα – έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για τους 8 ενώ η δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί μόνο με τους 4.

Σημειώνεται πάντως, πως είθισται όταν η ΕΔΕ καταλήγει σε πρόταση για ποινή, τα πειθαρχικά να την υιοθετούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αμφισβητήσουν όλη τη διαδικασία της Εξέτασης. Από τη στιγμή που άρχισε η έρευνα, άλλαξαν τρεις επικεφαλής και ο τελευταίος χρειάστηκε ένα μήνα για να ολοκληρώσει την ΕΔΕ καθώς η διαδικασία ξεκίνησε από την αρχή. Όταν ο χειρισμός του ζητήματος ολοκληρωθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, η υπόθεση θα φτάσει και στα χέρια της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη.