Μια συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα, που δεν λείπει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και την οποία θα απολαύσουν όσοι τη δοκιμάσουν.

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά, καθαρισμένη από τα λίπη

αλάτι και πιπέρι

½ φλ. θυµαρίσιο µέλι

5-6 κλωνάρια φρέσκου θυµαριού

Για τη γέµιση

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες

400 γρ. µοσχαρίσιος κιµάς

300 γρ. εντόσθια, ψιλοκοµµένα

100 γρ. κίτρινο ρύζι

10 κάστανα, βρασµένα και σπασµένα σε κοµµάτια

10 αποξηραµένα βερίκοκα, κοµµένα σε µικρά καρέ

3 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισµένo

2 κ.σ. σέλερι, ψιλοκοµµένο

2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

150 ml µπίρα

150 ml λευκό κρασί

150 ml κονιάκ

1 κ.σ. ξύσµα λεµονιού, ακέρωτου

1 κ.σ. ξύσµα πορτοκαλιού, ακέρωτου

αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

3 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλ. ζουµί από το ταψί, περασµένο από σήτα και καθαρό από λίπος

αλάτι, πιπέρι

½ κ.γλ. λεµονοθύµαρο, ψιλοκοµµένο ή αποξηραµένο εστραγκόν

λίγος ζωµός κότας ή λαχανικών

λίγο κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Σε µια κατσαρόλα βάζουµε το ελαιόλαδο και το αφήνουµε να κάψει σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουµε το κρεµµύδι και το σοτάρουµε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουµε το σκόρδο, τον κιµά και τα εντόσθια και τα σοτάρουµε ώσπου να ασπρίσουν, για περίπου 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουµε µέσα το ρύζι, τα κάστανα, τα βερίκοκα, το κουκουνάρι, το σέλερι, τον µαϊντανό και σβήνουµε µε την µπίρα. Αφήνουµε λίγο να εξατµιστεί το αλκοόλ. Κάνουµε το ίδιο διαδοχικά µε το κρασί και το κονιάκ. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε το ξύσµα των εσπεριδοειδών, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουµε απαλά και αφήνουµε τη γέµιση να κρυώσει πολύ καλά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 230°C. Aλατοπιπερώνουµε την κοιλιά της γαλοπούλας εσωτερικά και τη γεµίζουµε µε τη γέµιση. Ράβουµε µε σπάγκο ψησίµατος τον λαιµό, την κοιλιά και στερεώνουµε τα πόδια ώστε να είναι κολληµένα καλά στο υπόλοιπο σώµα. Αλατοπιπερώνουµε εξωτερικά και την αλείφουµε µε το µέλι. Τη βάζουµε σε ρηχό ταψί µε 2 ποτήρια νερό και τα κλωνάρια θυµαριού. Ψήνουµε για 45 λεπτά. Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία στους 150°C -160°C και σιγοψήνουμε για 4-5 ώρες ώσπου η  γαλοπούλα μας να τρυπιέται και είναι έτοιµη για το γιορτινό τραπέζι.

Για τη σάλτσα

Σε ένα κατσαρολάκι, σε µέτρια φωτιά, βάζουµε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε ώσπου να ψηθεί, αλλά να µη σκουρύνει. Προσθέτουµε το ζουµί από το ψήσιµο της γαλοπούλας και ανακατεύουµε ώσπου να πήξει ελαφρώς. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε τη σάλτσα να βράσει για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουµε το λεµονοθύµαρο ή το εστραγκόν. Αν η σάλτσα πήξει αρκετά, αραιώνουµε µε ζωµό κότας ή λαχανικών. Αν βγει πολύ αραιή, δένουµε µε λίγο κορν φλάουρ. Σερβίρουµε τη γαλοπούλα µε πουρέ γλυκοπατάτας ή πουρέ πατάτας µε σχινόπρασο, περιχύνοντας µε τη σάλτσα.