Η μέθοδος είναι σχεδόν πάντα η ίδια: σε ένα άσχετο νομοσχέδιο που κατατίθεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τρυπώνει μια τροπολογία, ας πούμε, «ειδικής αποστολής». Το νομοσχέδιο βρέθηκε, κατατέθηκε προχθές, είναι του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά φυσικά το ενδιαφέρον βρίσκεται στην τροπολογία: είναι του υπουργού Εσωτερικών Χαρίτση και προβλέπει ότι «όλες γενικά οι προμήθειες, εργασίες, μεταφορές και μισθώσεις για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή εκλογών εθνικής αντιπροσωπείας γίνονται με απευθείας ανάθεση».

Η γραφειοκρατική διατύπωση μπορεί να κουράζει, αλλά η ουσία δεν αλλάζει: το κράτος βιάζεται να αγοράσει κάλπες. Με τη μέθοδο που επιστράτευσε, η κυβέρνηση απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι, αν και πρώτη φορά Αριστερά, είναι σαν γέρικο σκυλί της Μεταπολίτευσης που δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Τουλάχιστον όμως μπορεί να επαίρεται ότι τα Μνημόνια και οι υποχρεώσεις τους αποτελούν πράγματι παρελθόν: η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια εκλογικού υλικού είχε επιβληθεί από την τρόικα και τις περίεργες εμμονές της για διαφάνεια.

Μόνο που οι διαγωνισμοί είναι χρονοβόρες διαδικασίες. Και η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει και πολύ χρόνο. Μοιάζει να προετοιμάζεται για το τέλος. Και φυσικά προετοιμάζεται με όλα τα παλιά κόλπα των γέρικων σκυλιών. Με ένα Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίνει χιλιάδες προσλήψεις μόνο στην εκπαίδευση, με ευνοϊκές ρυθμίσεις, με επιδόματα και με έναν νόμο για την πρώτη κατοικία, τον νόμο Κατσέλη, ο οποίος συνδέθηκε με μια παράταση.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η παράταση θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και θα είναι τεσσάρων μηνών. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο ημερολόγιο, βλέπει ότι ο εκλογικός ορίζοντας φτάνει ώς τον Μάιο, τον μήνα που όλοι οι άλλοι μήνες δείχνουν ως τον πιθανότερο των εκλογών. Θα μπορούσε και να είναι. Αλλά όλο και λιγότεροι θα στοιχημάτιζαν ότι οι κάλπες, οι καινούργιες που θα αγοράσει με απευθείας ανάθεση το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα στηθούν νωρίτερα – τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Από την άλλη, πολλοί θα σκέφτονταν ότι η κυβέρνηση φοβάται το ατύχημα, ένα οποιοδήποτε ατύχημα που θα την υποχρέωνε να στήσει άμεσα τις καινούργιες της κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν έχει πάψει ούτε στιγμή να σκέφτεται σαν γέρικο σκυλί. Να πιστεύει, για παράδειγμα, ότι η αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών μπορεί να πιάσει στον ύπνο την αντιπολίτευση ή να βρει απροετοίμαστη μια κοινή γνώμη που όχι μόνο έχει αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα, αλλά βλέπει πλειοψηφικά τις πρόωρες εκλογές ως αναγκαία λύση. Το συμπέρασμα από αυτή την άποψη είναι πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για εκλογές, ενώ όλοι οι άλλοι είναι ήδη έτοιμοι. Κι αυτό που μένει να φανεί είναι σε πόσα παλιά κόλπα θα καταφύγει ακόμη.

Προσδοκούν μίνι παράταση στον νόμο Κατσέλη

Μικρή παράταση, τεσσάρων μηνών, αλλά με κουτσουρεμένα τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται για τον νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση, με στόχο να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως ότου φέρει το νέο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιδιώκει συμφωνία με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να μεταθέσεις μετά τις εκλογές το καυτό αυτό θέμα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι θεσμοί εμφανίζονται άκαμπτοι σε μια παράταση του ισχύοντος νόμου για έναν ακόμα χρόνο, όπως ήταν οι αρχικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς, με την αιτιολογία ότι ο νόμος δεν είναι αποτελεσματικός. Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές βάζοντας τα όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο κρεβάτι του Προκρούστη, ροκανίζοντας τον χρόνο έως τις εκλογές. Οι θεσμοί πιέζουν για δραματική μείωση των ορίων προστασίας της πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ αντικειμενική αξια, με την κυβέρνηση να κατεβάζει και αυτή τον δικό της πήχη στα 150.000 για τον άγαμο από 180.000 που είναι σήμερα και στα 250.000 από 280.000 ευρώ που είναι για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα, μικρής διάρκειας παράταση εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί σε τροπολογία που θα έρθει στη Βουλή το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του 2019.Κυβερνητικοί παράγοντες επισήμαιναν ότι τις δυσμενέστερες αλλαγές στον νόμο Κατσέλη αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψει με ένα νέο πλαίσιο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, που θα προβλέπει επίδομα εξυπηρέτησης δανείου, το οποίο θα μπορεί να αιτηθεί όποιος κινδυνεύει να γίνει ληξιπρόθεσμος στις δανειακές του υποχρεώσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με εξωδικαστική διαδικασία.

Την ίδια ώρα και ενώ οι διαπραγματεύσεις για την τύχη του νόμου Κατσέλη και τη διάδοχη κατάστασή του κορυφώνονται, αυξάνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έχουν αναρτηθεί ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα διεξαχθούν έως τον ερχόμενο Ιούλιο, φτάνοντας ήδη τις 26.135.

Αγοράζουν κάλπες με απευθείας ανάθεση

Ζεσταίνεται ο μηχανισμός των εκλογών καθώς το υπουργείο Εσωτερικών έφερε στη Βουλή τροπολογία για απευθείας ανάθεση στην προμήθεια εκλογικού υλικού.

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Εσωτερικών εντάσσει τροπολογία με την οποία επαναφέρει σε ισχύ καταργηθείσα διάταξη του άρθρου 130 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διάταξη, όλες γενικά οι προμήθειες, εργασίες, μεταφορές και μισθώσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών εθνικής αντιπροσωπείας γίνονται «με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία κατά παρέκκλιση των περί δημοσίου λογιστικού και περί προμηθειών του Δημοσίου διατάξεων και σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Με τις εν λόγω αποφάσεις ορίζονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για κάθε πληρωμή. Οι μισθώσεις μεταφορικών μέσων για τη διακίνηση προσώπων ή τη μεταφορά εκλογικού υλικού ενεργούνται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση και κίνηση οχημάτων των δημοσίων υπηρεσιών και των κατ» εξουσιοδότηση σχετικών κανονιστικών διοικητικών πράξεων».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών των ΟΤΑ α» και β» βαθμού «από την προμήθεια εκλογικού υλικού και εκτέλεση εργασιών, μεταφορών και μισθώσεων με απευθείας ανάθεση και έγγραφη συμφωνία και την ως εκ τούτου μη επίτευξη του χαμηλότερου δυνατού κόστους».

Συνεχίζεται τοπ κρεσέντο των παροχών

Μετά το κοινωνικό μέρισμα, το κρεσέντο των παροχών συνεχίζεται με το έξτρα επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και το νέο στεγαστικό επίδομα, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπόσχεται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που τους έχουν πνίξει τα χρέη μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση σε περισσότερες δόσεις των  ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Εκτός από το μέρισμα, χιλιάδες νοικοκυριά που κατοικούν σε ορεινές περιοχές θα λάβουν έξτρα επίδομα θέρμανσης έως 312,50 ευρώ στις 28 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ και θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων που κατοικούν μόνιμα στους Ν. Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, καθώς και σε ορεινές περιοχές των Νομών Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής.

Επίσης, στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπουργική απόφαση για το νέο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να έχει προαναγγείλει την αύξηση της επιδότησης περίπου κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι το εκλογικό 2019 τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια θα εισπράξουν μεγαλύτερο επίδομα για τις ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προμηθεύτηκαν. Το ποσό της επιδότησης από 12,5 λεπτά το λίτρο αναμένεται να αυξηθεί στα 15 με 16,50 λεπτά το λίτρο, χωρίς να αποκλείεται να είναι υψηλότερο για τις ορεινές περιοχές.

Το στεγαστικό. Στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει και η καταβολή του στεγαστικού επιδόματος σε περίπου 300.000 νοικοκυριά. Το επίδομα που θα χορηγηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ και θα το εισπράττουν κάθε μήνα οικογένειες που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου.

Και ρύθμιση χρεών. Στο προεκλογικό πακέτο παροχών εντάσσεται και η νέα ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και Ταμεία που υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως των δανειστών.

Προσλήψεις εκπαιδευτικών

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών βρίσκονται στην «ατζέντα» του υπουργείου Παιδείας ενόψει  «ευρύτερης» προεκλογικής περιόδου. Ετσι, η προϋπηρεσία σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 50% θα είναι το βασικό κριτήριο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, στο νέο σύστημα επιλογής δασκάλων και καθηγητών που ανακοινώνεται επίσημα σήμερα. Το υπουργείο Παιδείας επικεντρώνει στο κριτήριο αυτό (με «ταβάνι» ωστόσο τους 120 μήνες) και όχι στα επιστημονικά κριτήρια και τα προσόντα των εκπαιδευτικών που θα έκαναν τελικά πιο αξιόπιστη τη δημόσια παιδεία της χώρας. Μάλιστα, το κριτήριο της προϋπηρεσίας φαίνεται ότι κλείνει την πόρτα των προσλήψεων στους νέους εκπαιδευτικούς και ειδικά εκείνους που έχουν αυξημένα προσόντα, από τους οποίους και έχει ανάγκη η εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους, μεγάλες εκπαιδευτικές ομοσπονδίες της χώρας ήδη χθες έδειξαν τα «δόντια» τους στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς οι εκπρόσωποί τους δεν θα παραστούν σε ραντεβού που ορίστηκε στη Βουλή στις 9.30 το πρωί για να τους ανακοινωθεί επίσημα το νέο σύστημα επιλογής, με βάση το οποίο θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί την επόμενη χρονιά. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έχουν αύριο το μεσημέρι κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι με ένα εκ των βασικών τους αιτημάτων το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση, οπότε ανταπαντούν καλώντας εκείνοι τον Κώστα Γαβρόγλου σε συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της κινητοποίησής τους.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος, «δεν αρνούμαστε να συναντήσουμε τον υπουργό Παιδείας, αλλά θέλουμε να τον δούμε στο πλαίσιο της κινητοποίησής μας».

Πάντως είναι γνωστό ότι το νέο σύστημα προσλήψεων (για το οποίο περιμένουμε να μάθουμε αύριο μόνο τα ακριβή ποσοστά των κριτηρίων) θα στηριχθεί σε προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια. Δεν θα γίνει γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο θα εμπλακεί μόνο στην τεχνική διαδικασία επιλογής του προσωπικού, ενώ θα υπάρχει ενιαίος πίνακας εκπαιδευτικών της ειδικής και της γενικής αγωγής.

Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί θα ξεκινήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ από την πλευρά του ΑΣΕΠ έχει ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία επιλογής θα διαρκέσει 7-10 μήνες.

Συνολικά έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή το 2019-20, ακόμη 5.250 εκπαιδευτικών το 2020-21 και τέλος 5.250 το 2021-22.

Το νέο εξεταστικό σύστημα

Στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αναφέρθηκε και πάλι χθες ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή, λέγοντας ότι ώς το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο (σε προηγούμενες δηλώσεις του το είχε τοποθετήσει στο τέλος Δεκεμβρίου). Οι αλλαγές θα αφορούν όσους δώσουν Πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.

Οπως έχουν γράψει ήδη κατ» αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 2 Σεπτεμβρίου, τα τμήματα των ΑΕΙ θα χωριστούν σε τμήματα τύπου «Α» και «Β», με τα δεύτερα να αποτελούν τα τμήματα χαμηλού ενδιαφέροντος, στα οποία θα μπορεί να μπει κάποιος μόνο με το απολυτήριό του (20%-25% του συνόλου των τμημάτων). Οι εξετάσεις για το αναβαθμισμένο απολυτήριο των σχολείων της χώρας, με το οποίο και προβλέπεται να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα τμήματα χαμηλής ζήτησης, θα γίνονται ανά νομό ή περιφέρεια και θα προηγούνται των Πανελλαδικών Εξετάσεων (ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα), ενώ τα θέματά τους θα επιλέγονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα, με το τελικό διαγώνισμα να προκύπτει ύστερα από κλήρωση ομάδας θεμάτων.

Στα τμήματα τύπου «Α», που θα έχουν υψηλή ζήτηση, θα ισχύει κανονικά το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.