Μια λύση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας μπορεί να βρεθεί αλλά τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτόν δεν πρέπει να πειραχθούν, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η Ιταλία βρίσκεται σε διαφωνία με την Κομισιόν και πολλές άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον επεκτακτικό προϋπολογισμό της χώρας το 2019. Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το πακέτο δεν μειώνει το χρέος όπως απαιτείται από τους κανόνες της ΕΕ, αλλά η Ρώμη αρνείται να το αλλάξει.

«Δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει η Κομισιόν, αλλά εάν είναι ανοικτοί στο διάλογο μπορεί να βρεθεί μια λύση – η οποία δεν πρέπει να προβλέπει την κατάργηση των (βασικών) μέτρων του νομοσχεδίου του προϋπολογισμού», δήλωσε ο Ντι Μάιο στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Rai1.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε σχεδόν στις 335 μονάδες βάσης σήμερα, όχι μακριά από το υψηλό των 340 μονάδων βάσης που σημειώθηκε πριν από ένα μήνα.

Σεντένο: Η τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων προς το συλλογικό μας συμφέρον

H Ιταλία μπορεί να επιταχύνει την υποτονική οικονομική ανάπτυξή της χωρίς να εγκαταλείψει τη δημοσιονομική προσαρμογή της, κάτι που μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Κατανοώ και συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Ιταλίας για την υποτονική ανάπτυξη και τα σύνθετα κοινωνικά ζητήματα, αλλά αυτά μπορούν να επιτευχθούν χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο Σεντένο στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η τήρηση (των δημοσιονομικών κανόνων) δεν είναι μόνο προς το συμφέρον κάθε χώρας, αλλά και προς το συλλογικό μας συμφέρον», είπε, προσθέτοντας: «Η κρίση μας δίδαξε ότι σε μία οικονομική και νομισματική ένωση η υποχρέωση για την άσκηση υγιούς και υπεύθυνης πολιτικής δεν σταματά στα εθνικά σύνορα».