Έχεις ακόμη στο ντουλάπι του μπάνιου σου προϊόντα μακιγιάζ που αγόρασες προ ετών; Τα προϊόντα ομορφιάς έχουν ημερομηνία λήξης και αν δεν κάνεις το αναγκαίο ξεσκαρτάρισμα όταν πρέπει και τα κρατήσεις μεγαλύτερο διάστημα, δεν θα χάσουν απλά τα δραστικά τους συστατικά, πιθανότατα να αναπτύξουν βλαβερά βακτηρίδια.

Έτσι ή αλλιώς προτιμότερο είναι να μην αποθηκεύεις τα προϊόντα μακιγιάζ στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου, αφού τα καλλυντικά πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία.

Ιδιαίτερα τα καλλυντικά που προορίζονται για την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, κυρίως τα σφουγγαράκια και τα πινέλα για το make up και την πούδρα, απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση.

Όπως το σφουγγάρι της κουζίνας και του μπάνιου, έτσι και τα σφουγγαράκια και τα πινέλα γίνονται πηγή βακτηρίων. Καθώς λίγες τα πλένουν συχνά με ζεστό νερό και σαπουνάδα, καλό είναι να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Έτσι ή αλλιώς προτίμησε τα αντιβακτηριδιακά.

Το ίδιο ισχύει και για καλλυντικά όπως mascara, eye liner και μολύβια ματιών, καθώς βακτηρίδια που πιθανόν αναπτυχθούν πάνω τους μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία μόλυνσης ή φλεγμονής.

Επιπλέον, αν χρησιμοποιείς κρέμες για την ακμή που περιέχουν ενεργά συστατικά, έχε στο νου σου ότι αυτά χάνουν τη δραστικότητά τους γύρω στους τρεις μήνες αφότου ανοιχθούν.

Οι περισσότερες κρέμες λήγουν χοντρικά έξι μήνες μετά το άνοιγμα, οπότε έλεγξε οπωσδήποτε κάποια που έχεις ανοιχτή για μεγαλύτερο διάστημα, και σε περίπτωση που διαπιστώσεις αλλοιώσεις σε όψη και μυρωδιά πέτα την.

Με μικρόβια μπορεί να γεμίσει και το σαπούνι για το πρόσωπο όταν βρίσκεται εκτεθειμένο.

Εννοείται πως πρέπει να αντικαθιστάς σε τακτά χρονικά διαστήματα το σφουγγάρι του μπάνιου, την οδοντόβουρτσα αυστηρά ανά τρεις μήνες και το ξυραφάκι ύστερα από 4-5 χρήσεις. Επίσης να αντικαθιστάς το στοματικό διάλυμα συχνότερα ειδικά αν πίνεις από το μπουκάλι.

Ακόμη να μην  κρατάς για χρόνια τα κραγιόν. Ακόμη και αν τα διατηρείς στο ψυγείο, επιβάλλεται να τα ανανεώνεις μετά από δυο σεζόν.

Μην ξεχνάς τα concealer και τα lip gloss σου, αφού γύρω στη διετία οι συνθέσεις τους καταστρέφονται. Τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών, τα αρώματα, οι οδοντόκρεμες και οι πούδρες έχουν διάρκεια ζωής δυο ετών.

Η βούρτσα έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής σου, γι’ αυτό να φροντίζεις να την καθαρίζεις από τα νεκρά κύτταρα και τις τρίχες που μαζεύει, αλλά και να την αλλάζεις, τουλάχιστον κάθε δυο χρόνια. Συμβουλεύσου σχετικά και την κομμώτριά σου.