Ντόμινο παραιτήσεων στη Βρετανία, λίγες ώρες μετά το σχέδιο συμφωνίας Brexit στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες. Τέσσερις υπουργοί έχουν ήδη υποβάλλει την παραίτησή τους , ενώ την  ίδια στιγμή «βουτιά» σημειώνει η λίρα έναντι του ευρώ και του δολαρίου.

Η παραίτηση του Ράαμπ οδήγησε σε πτώση το βρετανικό νόμισμα. Η λίρα σημείωσε βουτιά κατά 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2839 και κατά 1,3% έναντι του ευρώ στις 88,23 πένες. Ομως και οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, υποχώρησαν πάνω από 3 μονάδες βάσης στο 0,36% – το χαμηλότερο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες.

Ωρα παραιτήσεως για τον Ράαμπ

Η τέταρτη παραίτηση ήταν αυτή της υφυπουργού για το Brexit, Σουέλα Μπρέιβερμαν. «Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit

Προηγήθηκαν ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit , ο υπουργός αρμόδιος για την Βόρεια Ιρλανδία Σέλις Βάρα, και η υπουργός Εργασίας η Έστερ ΜακΒέι.

Η απώλεια του κορυφαίου υπουργού σε σχέση με το Brexit συνιστά μεγάλο πλήγμα για την πρωθυπουργό Μέι, καθώς δυσκολεύει η προσπάθειά της να πείσει τους δεκάδες επιφυλακτικούς ή εχθρικούς προς τη συμφωνία Συντηρητικούς βουλευτές να την υπερψηφίσουν.

Η υπουργός Εργασίας Εστερ Μακ Βέι αποχωρεί από την Ντάουνινγκ Στρειτ

«Η παραίτηση του υπουργού του Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ απλά τώρα αλλάζει το παιχνίδι. Δύσκολο να είναι κανείς αισιόδοξος για τη βρετανική λίρα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Τζόρνταν Ρότσεστερ, αναλυτής στη Nomura. «Από την άλλη μεριά όμως η Τερέζα Μέι έχει επιβιώσει από πολύ χειρότερες καταστάσεις. Το θέμα είναι εάν θα ακολουθήσει κύμα παραιτήσεων (από υπουργούς)».

«Η συμφωνία για το Brexit είναι καταδικασμένη να αποτύχει με την παραίτηση του υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, και αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της διαδρομής για τη Μέι», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ, επικεφαλής ανάλυσης στη Think Markets UK.

Εκτακτη Σύνοδος για το Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία.

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη», οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν «αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ.

«Ελπίζω ότι δεν θα γίνουν πάρα πολλά σχόλια», σχολίασε.

Η συμφωνία που προκαλεί σάλο

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

«Βεβαίως και είμαι λυπημένος που σας βλέπω να φεύγεται, αλλά θα κάνω ο,τιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας», κατέληξε ο Τουσκ.

Η δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση «θα είναι εντατική», δήλωσε από την πλευρά του μετά την συνάντηση που είχε με τον Τουσκ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Στόχος μας είναι να οριστικοποιηθεί το κείμενο για να μπορέσει να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», υπογράμμισε.