Την εξιχνίαση υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας εναντίον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, στις αρχές του έτους στην Κατερίνη, όπου το 47χρονο θύμα δέχθηκε πυρά από υποπολυβόλο, τύπου «Σκόρπιον», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Για εμπλοκή στην υπόθεση κατηγορούνται δύο άνδρες, ένας 39χρονος Έλληνας, ως φυσικός αυτουργός της επίθεσης και ένας 26χρονος Αρμένιος, ως άμεσος συνεργός, ενώ η εργαστηριακή εξέταση του όπλου «έδειξε» ότι αυτό είχε χρησιμοποιηθεί και σε δύο προγενέστερες ένοπλες ληστείες, η πρώτη στην Αττική, όπου, μάλιστα, αστυνομικοί δέχθηκαν πυροβολισμούς και η δεύτερη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο 39χρονος είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή της χώρας για άλλη υπόθεση (κατάχρηση σε ασέλγεια), ενώ ο 26χρονος συγκατηγορούμενός του συνελήφθη στην Κατερίνη, σε εκτέλεση εντάλματος των τοπικών ανακριτικών αρχών. Όσον αφορά τα κίνητρα της ένοπλης επίθεσης παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα και έχει αποκλειστεί η περίπτωση της ληστείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το περιστατικό συνέβη στις 12 Ιανουαρίου, όταν οι δύο κατηγορούμενοι προσέγγισαν με όχημα το βενζινάδικο το οποίο βρίσκεται στην Καλλιθέα, έξω από την Κατερίνη. Από το όχημα βγήκε ο 39χρονος και κινούμενος πεζός φέρεται να πυροβόλησε δύο φορές προς το μέρος του 47χρονου που εκείνη την ώρα ήταν μέσα στην επιχείρηση.

Στο σημείο βρέθηκαν δύο κάλυκες και θραύσματα βολίδας ενώ από την ανάλυση που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι το υποπολυβόλο όπλο είχε χρησιμοποιηθεί σε δύο ακόμη ένοπλες ληστείες: το Μάιο του 2016 όταν άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό αρπάζοντας από 56χρονη που βρισκόταν έξω από τράπεζα το ποσό των 50.000 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μετά από ληστεία σε κατάστημα στην Πεύκη Αττικής, όπου η λεία των δραστών ήταν 5.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση οι ληστές πυροβόλησαν εναντίον δικυκλιστών αστυνομικών που τους καταδίωξαν, ενώ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Πέτρο Τάνο, «μία βολίδα σφηνώθηκε στο κράνος αστυνομικού χωρίς όμως να τον τραυματίσει». Με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα, εξετάζεται πιθανή συμμετοχή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, των παραπάνω κατηγορουμένων στις δύο συγκεκριμένες ένοπλες ληστείες, όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Πιερίας, Γιώργος Τζήμας.

Όπως ανακοινώθηκε, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, που εξιχνίασαν την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ερεύνησαν το σπίτι του 39χρονου στη Θεσσαλονίκη και βρήκαν μέσα σε χρηματοκιβώτιο φυσίγγια που χρησιμοποιούνται σε όπλα τύπου «Σκόρπιον», όπως επίσης, ένα πιστόλι, κοσμήματα κ.ά.