Το σοβαρό ενδεχόμενο η απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στην κατοικία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα (με παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα), να είναι έργο μίας νέας ένοπλης οργάνωσης που πειραματίζεται με εκρηκτικούς μηχανισμούς, εξετάζει πλέον τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ. Με κύριο φόβο μήπως υπάρξει σύντομα και νέα ένοπλη επίθεση.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός φαίνεται ότι δεν εξερράγη λόγω του δυνατού ανέμου που έριξε την μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί η εκρηκτική ύλη και να αποφευχθεί η πυροδότησή της.

Το γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν απλή πυρίτιδα βάρους ενός περίπου κιλού και όχι ζελατοδυναμίτιδα ή ANFO που χρησιμοποιούν κυρίως οι «ενεργές» ένοπλες οργανώσεις, ορισμένα σφάλματα των δραστών όπως άλλα στοιχεία από προγενέστερες έρευνες, οδηγούν τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη στην εκτίμηση ότι ίσως η ανάληψη ευθύνης υπάρξει από νέο ένοπλο σχήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου, και όχι από τις οργανώσεις «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» ή «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».  Χωρίς ωστόσο να μπορεί ν’ αποκλεισθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Η μοτοσικλέτα, στην μπαγκαζιέρα της οποίας είχε τοποθετηθεί χύτρα ταχύτητος με τον εκρηκτικό μηχανισμό, είχε κλαπεί την Κυριακή σε σχετικά μικρή απόσταση από την κατοικία του κ. Ντογιάκου ενώ φέρεται να είχε πλαστές πινακίδες του δήμου Βύρωνα. Ο δικαστικός λειτουργός είχε αστυνομικούς φρουρούς αλλά όχι «στατική» φρούρηση στην κατοικία του.

Σε περίπτωση που εμφανισθεί μια νέα οργάνωση (σσ.: θα πρόκειται για την τέταρτη που θεωρείται ακόμη «εν δράσει») δημιουργεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο για την ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ν’ αποκλεισθεί ότι θα προχωρά σε πυκνές ένοπλες επιθέσεις όπως είχε συμβεί την περίοδο 2008-2009 με τους «Πυρήνες» που είχαν εμφανισθεί με τον ίδιο τρόπο, με χύτρες ταχύτητος και αρχικά με τη χρήση πυρίτιδας. Με την ΕΛ.ΑΣ να ερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για νεαρούς αντιεξουσιαστές, μιμητές της ένοπλης οργάνωσης που είχε προχωρήσει για 10 χρόνια σε τουλάχιστον 250 επιθέσεις (βομβιστικές και εμπρηστικές)· ανάμεσα σε αυτές, το 2016, με στόχο την κατοικία της δικαστικής λειτουργού κυρίας Γεωργίας Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους. Μαλιστα σε εκείνη την προκήρυξη υπήρχε σαφής αναφορά σε βάρος του κ. Ντογιάκου.

Στις 04:00 τα ξημερώματα υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε 20′ στην οδό Αδραμυτίου 18, στον Βύρωνα. «Δεν είναι φάρσα» είπε ο άγνωστος που τηλεφώνησε. Ακολούθησε αποκλεισμός του χώρου και ο εντοπισμός του εκρηκτικού μηχανισμού από τα ΤΕΕΜ.

Οι Πυρήνες

Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά ασφαλώς την περίπτωση να πρόκειται για έργο της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Οι περισσότεροι από τους αντιεξουσιαστές που κατηγορήθηκαν ως μέλη της οργάνωσης είναι εκτός φυλακής ή λαμβάνουν πολυήμερες άδειες. Έγκλειστα παραμένουν δύο-τρία ηγετικά μέλη της οργάνωσης λόγω των εκκρεμοδικιών με την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» (σσ.: σχέδιο ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού) αλλά και την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο με την Πόλα Ρούπα του «Επαναστατικού Αγώνα», το 2016. Όμως φαίνεται ότι οι εν λόγω αντιεξουσιαστές αναφέρουν τους τελευταίους μήνες ότι «πρωταρχικό στόχος είναι η αποφυλάκισή τους και δεν θα προχωρήσουν σε άλλη ένοπλη δράση».

Ακόμη εξετάζεται η περίπτωση δράσης της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών». Η εν λόγω οργάνωση που ξεκίνησε τη δράση της τον Ιανουάριο του 2013 με πυροβολισμούς κατά των γραφείων της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, έχει αναλάβει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις όπως στην Eurobank στην οδό Σανταρόζα, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016, στα γραφεία του ΣΕΒ το Νοεμβρίου 2015 αλλά κι αυτήν παραμονές των Χριστουγέννων του 2017 με στόχο το Εφετείο Αθηνών. Ακόμη τον Δεκέμβριο του 2013 επιτέθηκαν με πολεμικά όπλα στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, τον Ιανουαρίου 2014 χτύπησαν με ρουκέτες κτίριο αυτοκινητοβιομηχανίας στη Βαρυμπόμπη, τον Δεκέμβριο του 2014 πυροβόλησαν με καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ. Όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ παρατηρούν μεγάλες διαφοροποιήσεις από τον εκρηκτικό μηχανισμό στην κατοικία του κ. Ντογιάκου. Επιπλέον αυτές οι επιφυλάξεις τους φαίνεται να προέρχονται κι από ορισμένα άλλα στοιχεία.

Σημειώνεται ότι ο δικαστικός λειτουργός είχε χειρισθεί σειρά κρίσιμων υποθέσεων («Χρυσής Αυγής», νεώτερου παραδικαστικού κυκλώματος, την υπόθεση των ομολόγων, υποθέσεις ναρκωτικών, παρανόμων ελληνοποιήσεων κλπ.).

Ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός είχε απορρίψει, το 2017, αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής κατηγορούμενου για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Ακόμη, την περίοδο 2005-2010, είχε χειριστεί φακέλους σύλληψης αναρχικών που συμμετείχαν σε επεισόδια.

Τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε πολλές διεργασίες στον δικαστικό χώρο. Με διάχυτο φόβο ότι ίσως συνεχισθούν οι ένοπλες επιθέσεις με στόχο τον χώρο της Δικαιοσύνης λόγω της παραμονής στις φυλακές πολλών «ανταρτών πόλης». Αναφέρεται τέλος ότι προ δύο περίπου ετών το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ να ληφθούν μέτρα φρούρησης σε στενό συγγενή του κ. Ντογιάκου.