Πλησιάζει η ώρα της ανάρτησης στο taxisnet των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το 2019. Εφόσον δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για αλλαγές, και παρά τις εξαγγελίες για πιο δίκαιο σύστημα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι.

Αναλυτικά:

α) Επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως τις 31.10.2010 και δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα αυτών, ως εξής:

β) Επιβατικά αυτοκίνητα ταξινομούμενα για πρώτη φορά στην Ελλάδα από 1.11.2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

Όσον αφορά τα υβριδικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας τα οχήματα με κινητήρα έως και 1.548 κυβικά εκατοστά.

Για τα οχήματα με μεγαλύτερο κινητήρα (από 1.549 κ. εκ. και άνω) τα τέλη κυκλοφορίας θα αντιστοιχούν στο 60% των τελών κυκλοφορίας για τα συμβατικά αυτοκίνητα, αναλόγως με την πρώτη ημερομηνία ταξινόμησης.

Υπάρχει και η περίπτωση να έχει πωληθεί εντός του 2018 το αυτοκίνητο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να πάνε στην αρμόδια υπηρεσία και να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο υπάλληλος εκδίδει νέα προσωρινή άδεια κυκλοφορίας ενώ μετά από 7 ημέρες ο αγοραστής παραλαμβάνει την κανονική άδεια.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

Άδεια κυκλοφορίας Ι.Χ. οχήματος (πρωτότυπη και φωτοτυπία)

Ισχύον ΚΤΕΟ (δελτίο τεχνικού ελέγχου), εφόσον υποχρεούται να διαθέτει το όχημα. (πρωτότυπο και φωτοτυπία)

Αίτηση Μεταβίβασης Οχήματος

Κυριότητα (πράξη εξόφλησης) εάν ο πωλητής χρωστούσε το αυτοκίνητο (το είχε αγοράσει με δόσεις)

Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο, πωλητή και αγοραστή.

ΑΦΜ αγοραστή

Παραστατικό Τράπεζας για την καταβολή του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας του οχήματος. Στην αιτιολογία μην ξεχάσετε να αναγράψετε την πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος

Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας