Οι αναφορές του Νίκου Κοτζιά χθες για το τέλος της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάνο Καμμένο, η επιμονή του σε ό,τι αφορά αυτά που ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο για τον Σόρος και τα 50 εκατ. ευρώ αλλά και οι σαφείς αιχμές και προς τον Αλέξη Τσίπρα, μεταφράζονται ως πρόθεση να αποτελέσει μια συνιστώσα εντός του κόμματος που θα μιλά όποτε θέλει.

Και που θα αποτελεί για τον Μαξίμου μια κινούμενη βόμβα καθώς ξέρει πολλά εκ της θέσεώς του και το κυριότερο: Είναι ανεξέλεγκτος κάθε φορά που κάποιος θα προσπαθήσει να τον απαξιώσει ή να αποδομήσει το έργο του στο ΥΠΕΞ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να αναδείξει ηγετικό και αυτόνομο προφίλ σε συγκεντρώσεις και ομιλίες που θα κάνει. Αλλωστε, Ο επικεφαλής της κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα “Ελλάδα – Θράκη. Δημοκρατία. Σημασία της πολιτικής” στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19.00, στην αίθουσα : Πολιτιστικό Κύτταρο πρώην (Κινηματογράφος REX).

Και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στην πολιτική κατάσταση υπερασπιζόμενος τη συμφωνία των Πρεσπών και τις άλλες διπλωματικές κινήσεις που έκανε.

Όμως, τόσο το Μαξίμου όσο και ο Πάνος Καμμένος αισθάνονται ήδη ανασφαλείς διότι φοβούνται ότι ο πρώην ΥΠΕΞ έχει κι άλλους άσους στο μανίκι του σε περίπτωση που πιεστεί και θελήσει να μιλήσει. Αλλωστε, η επιστολή παραίτησης παραμένει ακόμη κρυφή και μπορεί να κρύβει και πολλές από τις απαντήσεις που δεν έχει δώσει η κυβέρνηση. Ο Νίκος Κοτζιάς αποκάλυψε ότι ήδη είχε παραιτηθεί στις 19 Σεπτεμβρίου μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για επανεξέταση της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ τον Μάρτιο.

Το άδειασμα

Αυτό εξελήφθη από το περιβάλλον του πρώην υπουργού ως «άδειασμα» αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι καταγγελίες για τον Σόρος, τα 50 εκατ. και τα μυστικά κονδύλια.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε μια αναφορά του Κοτζιά η οποία αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. Είπε συγκεκριμένα πως υπάρχουν δυνάμεις που βγάζουν λεφτά από την αδράνεια και ζήτησε εκ νέου να υπάρξει νόμος ακόμη και συνταγματική πρόβλεψη για τον έλεγχο των απόρρητων κονδυλίων, αλλά τόνισε την ανάγκη ελέγχου και των «μυστικών υπηρεσιών επισήμων αλλά και αυτών που κάποιοι πάνε να φτιάξουν».

Τι εννοούσε; Υπάρχουν επίσημες μυστικές υπηρεσίες αλλά και άλλες μη επίσημες; Και ποιοι προσπαθούν να τις φτιάξουν; Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία, μια ακόμη βόμβα από τον πρώην υπουργό διότι θα πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση αν ισχύει κάτι τέτοιο. Ενας κορυφαίος υπουργός που έχει επί τέσσερα χρόνια σχεδόν στα χέρια του την εξωτερική πολιτική μιλά για «ανεπίσημες μυστικές υπηρεσίες». Είναι τόσο σοβαρό όσο και η υπόθεση με τα μυστικά κονδύλια και τις χρηματοδοτήσεις του Σόρος αφού ούτε αυτόν που ελέγχει αυτές τις υπηρεσίες ούτε τον σκοπό έχουμε μάθει.

Παράλληλα, η επανάληψη της απόφασής του να πάει με τις μηνύσεις μέχρι τέλους, δείχνουν ότι ο Κοτζιάς έχει συγκεκριμένους στόχους που θέλει να πλήξει. Εχει καταθέσει στον εισαγγελέα δημοσιεύματα τα οποία υπονοεί ότι κατευθύνθηκαν από τον Πάνο Καμμμένο ή άλλους για να επιτεθούν εναντίον του.

Και η τελευταία βόμβα αφορούσε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Είπε ότι εδώ και έξι μήνες γνώριζε και ο Τσίπρας και ο Παυλόπουλος για την υπόθεση αυτή. Και κάνει εντύπωση το σόου που στήθηκε την ημέρα της παραλαβής – παράδοσης, όπου ο Κοτζιάς ανακοίνωσε την επέκταση με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

Πιέσεις;

Πώς λοιπόν αν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζαν τότε γιατί η κυβέρνηση έκανε πίσω και άλλαξε γραμμή; Υπήρξαν πιέσεις και από ποιους;

Είναι προφανές ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν σκοπεύει να συνεχίσει να είναι η «Ιφιγένεια» της κυβέρνησης και θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο το επόμενο διάστημα. Κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμη και τη μετατροπή του «Πράττω» σε πολιτικό σχηματισμό που θα κατέβει σε όλες τις εκλογές (και δημοτικές και ευρωεκλογές) διεκδικώντας να γίνει η ισχυρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο της κεντροαριστεράς.