Η εντολή για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προήλθε «από το ανώτατο επίπεδο της σαουδαραβικής κυβέρνησης», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπεύδοντας όμως να απαλλάξει τον βασιλιά Σαλμάν από οποιαδήποτε ευθύνη.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία διατηρούν φιλικές σχέσεις», γράφει ο Ερντογάν σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Washington Post. «Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι ο βασιλιάς Σαλμάν, ο θεματοφύλακας των ιερών τεμενών, διέταξε» τη δολοφονία, τόνισε.

Η δολοφονία του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, συνεργάτη της αμερικανικής εφημερίδας, αμαύρωσε την εικόνα του σουνιτικού βασιλείου και ιδίως του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ασκεί ντε φάκτο την εξουσία. Ο Κασόγκι σκοτώθηκε στις 2 Οκτωβρίου μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για να παραλάβει κάποια έγγραφα για τον γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του.

«Ξέρουμε ότι οι δράστες (της δολοφονίας) είναι μεταξύ των 18 υπόπτων που κρατούνται στη Σαουδική Αραβία. Ξέρουμε επίσης ότι τα πρόσωπα αυτά ήρθαν για να εκτελέσουν τις εντολές τους: να σκοτώσουν τον Κασόγκι και να φύγουν. Τέλος, ξέρουμε ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι προήλθε από τα ανώτατα επίπεδα της σαουδαραβικής κυβέρνησης», συνεχίζει ο Ερντογάν.

«Τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία κίνησε γη και ουρανό για να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης», επισημαίνει ο Τούρκος πρόεδρος. Αυτές οι προσπάθειες αποκάλυψαν ότι ο Κασόγκι «δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από ένα εκτελεστικό απόσπασμα και καθορίστηκε ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος», υπογραμμίζει.

Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, όπως πού βρίσκεται το πτώμα του και ποιος είναι ο «ντόπιος συνεργός» στον οποίο οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν ότι παρέδωσαν τα λείψανα. Ο Κασόγκι «δικαιούται μια σωστή κηδεία σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να αποκαλύψουμε την ταυτότητα εκείνων που κίνησαν τα νήματα», συνέχισε, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να τολμήσει να διαπράξει τέτοια πράγματα στο έδαφος μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ ξανά».

Νωρίτερα σήμερα, η αρραβωνιαστικά του Τζαμάλ Κασόγκι ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει την έρευνα και τις προσπάθειες της Άγκυρας στην υπόθεση αυτή, με ένα μήνυμά της σε μια τελετή στη μνήμη του δημοσιογράφου στην Ουάσινγκτον.