Με επιφύλαξη και παρουσιάζοντας τις δικές τους πρροτάσεις απάντησαν τα κόματα της αντιπολίτεσευσης στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πλην της Χρυσής Αυγής, ο έλληνας πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς όλους τους αρχηγούς των κομμμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία υποστήιξε ότι αποτελεί ώριμη απαίτηση και ανάγκη, τόσο της ελληνικής κοινωνίας όσο και του πολιτικού κόσμου.

ΝΔ: Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για γενναία συνταγματική αλλαγή

Θετική στην έναρξη της διαδικασίας του Συντάγματος εμφανίζεται η ΝΔ, αν και εκτιμά ότι πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την έναρξη κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα.

«Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή» αναφέρει στην ανακοίνωσή της ωστόσο προσθέτει «μακάρι να αποδειχθεί, έστω για μια φορά, πολιτικά ώριμος και ο κ. Τσίπρας».

Η ανακοίνωση ξεκινά με επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό: «Την ώρα που ο κυνικός συνεταιρισμός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ παραπαίει και ο κ. Τσίπρας αναζητεί εναγωνίως ευκαιριακές πλειοψηφίες επιβίωσης για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, θυμήθηκε ξαφνικά την -ξεχασμένη και από τον ίδιο- Συνταγματική Αναθεώρηση. Ζητεί μάλιστα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης, την ώρα που καθημερινά την υβρίζει, τη συκοφαντεί και την απειλεί ακόμη και με διώξεις».

Ακολούθως επαναλαμβάνει τη θέση της ΝΔ: «Η θέση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση ήταν και παραμένει ξεκάθαρη. Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Ποτάμι: Επτά λόγοι για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το Ποτάμι, από την πλευρά του, παραθέτει επτά λόγος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση:

1. Να μην παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών σε χρόνους συντομότερους από εκείνα των πολιτών.

2. Για την άρση της ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζει δικαστικό συμβούλιο και όχι τα κόμματα στην Βουλή.

3. Να μην ορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση χωρίς κριτήρια και χωρίς εγγυήσεις αμεροληψίας.

4. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης.

5. Οι ιεράρχες να μην καθορίζουν την πολιτική στην Παιδεία και να μη στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δικαιωμάτων.

6. Οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια και να μην αναγκάζονται να ξενιτευτούν για να κάνουν τις σπουδές που θέλουν.

7. Να γίνει δεσμευτική για την εκάστοτε κυβέρνηση η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Αυτές είναι οι 7 σημαντικότερες προτάσεις του Κινήματος μας για το νέο Σύνταγμα. Η πλήρης πρόταση μας έχει από καιρό δημοσιοποιηθεί και απαντά σε όλα τα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί τα δέκα τελευταία χρόνια. Θα προσέλθουμε στη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά αποφασισμένοι να μην θυσιάσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στον βωμό μικροκομματικών και ευκαιριακών σκοπιμοτήτων.

Είναι η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα χωρίς ιδεοληψίες και λαϊκισμούς.

Ενωση Κεντρώων: Οταν αλλάζεις το Σύνταγμα πρέπει να χτυπάς τις παθογένειες του δημόσιου βίου

Την πρώτη του αντίδραση, στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση, έστειλε, μέσω ανακοίνωσής του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Λεβέντης επισήμανε τα ακόλουθα: «Το πολιτικό μας σύστημα διαγράφει παρακμιακή καμπύλη μετά και τις τελευταίες μεταγραφές βουλευτών από κόμμα σε κόμμα. Πρέπει οι βουλευτές που φεύγουν ή διαφωνούν να παραδίδουν την έδρα. Διαφορετικά το να βελτιώνεις άλλα ζητήματα και ο δημόσιος βίος να μαστίζεται κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και συζήτηση για αναθεώρηση επί ήσσονος σημασίας ζητημάτων θα αποτελέσει αυταπάτη. Όταν αλλάζεις το Σύνταγμα πρέπει να χτυπάς τις παθογένειες του δημόσιου βίου. Επίσης όταν το κράτος κάνει προμήθειες και μεγάλα δημόσια έργα πρέπει να παρίσταται εισαγγελικός λειτουργός στις επιτροπές που θα βγαίνει μετά από κλήρωση από το σώμα εισαγγελέων εφετών. Διαφορετικά η διαφθορά θα συνεχιστεί».

ΚΚΕ: Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του

«Οι επιδιωκόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά ενισχύουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του»υπογραμμίζει σε σχετικό του σχόλιο το ΚΚΕ και επισημαίνει:

«Αυτό επιδιώκεται και με την αντιδραστικοποίηση διατάξεων (όπως είναι η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας), αλλά και με κάποια ημίμετρα αντί για κατοχύρωση υπερώριμων αιτημάτων, όπως ο πλήρης διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας. Επίσης, με ψευδεπίγραφα συνθήματα ‘περί ενίσχυσης της δημοκρατίας’ υποκρύπτεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί ο διπολικός καβγάς με τη ΝΔ, στη βάση του κάλπικου διλήμματος ‘πρόοδος – συντήρηση’, τη στιγμή που ταυτίζονται στα κρίσιμα ζητήματα».

«Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν αυτή που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2015, μετατρέποντας σε ένα βράδυ το λαϊκό ΟΧΙ σε ΝΑΙ και υλοποίησε ένα σωρό αντιλαϊκών μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Όπως επίσης ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που έφερε διάταξη η οποία βάζει μεγάλα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία;» αναφέρει στην συνέχεια το ΚΚΕ, προσθέτοντας: «αποδεικνύεται ότι η όποια αναγνώριση κάποιων δικαιωμάτων στο Σύνταγμα, έχει περισσότερο διακηρυκτικό χαρακτήρα και συνοδεύεται με ρήτρες, προϋποθέσεις, νόμους, που τα καταστρατηγούν στην πράξη».

«Το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα και θα πάρει μέρος στη διαδικασία που προβλέπεται, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις» καταλήγει το κόμμα στο σχόλιό του.