Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ζάκυνθο νοτιοδυτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Αναστάτωση επικράτησε στους κατοίκους των περιοχών που βίωσαν έντονα και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Λέκκας: Από το σημείο σύγκρουσης αφρικανικής και ευρωπαϊκής πλάκας προήλθε ο σεισμός

Ο ισχυρός σεισμός δεν προήλθε από κάποιο τοπικό ρήγμα αλλά από το σημείο όπου συγκρούονται οι πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής, στα όρια του ελληνικού τόξου, σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα.

«Πρόκειται για κομβική θέση πάνω στο σημείο όπου συγκρούονται οι πλάκες της Ευρώπης και της Αφρικής» είπε ο κ. Λέκκας, μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Παπαδόπουλος: Ψυχραιμία στους κατοίκους

Ο Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών υποστήριξε ότι «κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Κανείς δεν μπορεί να είναι 100% βέβαιος. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι γιατί έχουν περάσει μόνο μερικές ώρες από τη σεισμική δόνηση.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους του νησιού, συνέστησε ψυχραιμία και τόνισε πως εάν κάποιος διαπιστώσει ρωγμές στο σπίτι ή στο κατάστημά του, θα πρέπει να καλέσει άμεσα τα τοπικά κλιμάκια των μηχανικών προκειμένου να κάνουν αυτοψία.

Καθησυχαστικός ο γγ Πολιτικής Προστασίας

Η πρώτη εικόνα μετά τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νοτίως της Ζακύνθου στις 01:54 την Παρασκευή είναι καλή, όπως διαβεβαίωσε και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γ.Ταφύλλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως ότι: «Περιμένουμε και το φως της ημέρας» για να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση που έχει σχηματιστεί.

Ο κ. Ταφύλλης δήλωσε ότι από τις πρώτες στιγμές η γγ Πολιτικής Προστασίας ήταν σε συντονισμό με τις υπηρεσίες του νησιού και άμεσα βγήκαν περιπολίες στους δρόμους για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν προβλήματα και να καθησυχάσουν τους κατοίκους.

Το πρωί τα συνεργεία των μηχανικών θα αρχίσουν την καταγραφή των όποιων ζημιών υπάρχουν, σημείωσε ο κ. Ταφύλλης, ο οποίος θα βρεθεί και ο ίδιος στη Ζάκυνθο εντός των επομένων ωρών για να συντονίσει τις ενέργειες που ενδεχομένως χρειαστούν.

Άκης Τσελέντης: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ανέφερε πως ο ισχυρός σεισμός δεν ταρακούνησε απλώς την Ελλάδα, αλλά τράβηξε μαζί της στο χορό και την Αλβανία, την Ιταλία και τη Μάλτα. Μάλιστα, πρόσθεσε καταγράφηκαν δύο τσουνάμι. Ειδικότερα, το ένα τσουνάμι καταγράφηκε στον κόλπο της Κυπαρισσίας, ενώ ένα δεύτερο κατέγραψαν οι Ιταλοί. Ούτε ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου μετασεισμού.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός : Η Ζάκυνθος άντεξε τα 6,4 Ρίχτερ – «Χορεύει» συνεχώς το νησί (βίντεο)

Σεισμοί στη Ζάκυνθο : Πότε έχει χτυπήσει ξανά ο Εγκέλαδος το νησί