Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με τους πιο κοντούς, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν περισσότερα κύτταρα στο σώμα τους, τα οποία θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν σε καρκινικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ο ύψους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 9% περίπου στους άνδρες και κατά 12% στις γυναίκες. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και στα σκυλιά, καθώς τα μεγαλόσωμα κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο σε σχέση με τα μικροκαμωμένα. Για τις αιτίες ανάμεσα στη σχέση ύψους-καρκίνου έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις, χωρίς να υπάρχει οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Λέοναρντ Νάνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ριβερσάιντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», συμπεραίνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεν έχει να κάνει τόσο με τις ορμόνες της ανάπτυξης ή με περιβαλλοντικούς ή διατροφικούς παράγοντες, αλλά με το ότι σε ένα μεγαλύτερο σώμα, όπου συμβαίνουν περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις, είναι πιθανότερο κάτι να πάει στραβά, δηλαδή να συμβούν καρκινικές μεταλλάξεις.

Η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε υπολογισμούς για τον αριθμό των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι αναμενόμενο να κινδυνεύουν περισσότερο οι ψηλοί, εξαιτίας των περισσότερων κυττάρων τους και μόνο. Υπολογίσθηκε ότι για κάθε δέκα εκατοστά παραπάνω ύψους, ο κίνδυνος καρκίνου λόγω των περισσότερων καρκινικών διαιρέσεων, άρα και των πιθανότερων μεταλλάξεων, αυξάνεται κατά 11% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες (ποσοστά ανάλογα με αυτά που έχουν προκύψει από τις στατιστικές παρατηρήσεις των ασθενών).

Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, λόγω ύψους αφορά τους 18 από τους 23 συχνότερους καρκίνους. Σε μερικά είδη καρκίνου το ύψος δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Από την άλλη, οι επιστήμονες καθησύχασαν τους ψηλούς ότι η αύξηση του κινδύνου είναι μικρή και ότι, σε κάθε περίπτωση, μπορούν να πάρουν αυξημένα μέτρα προφύλαξης, προσέχοντας τη διατροφή τους, κάνοντας τακτική άσκηση, κόβοντας το κάπνισμα κ.α.