Η απρόβλεπτη και επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα πολιτική που άσκησε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, τον έφερε σε ανοικτή σύγκρουση με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη μορφοποίηση της περιβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών. Το χάσμα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς ήταν αδύνατο να γεφυρωθεί καθώς ήδη ο Νίκος Κοτζιάς είχε λάβει την απόφασή του να παραιτηθεί, άμα τη λήξει του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μην έχοντας περιθώρια να αντιδράσει απέναντι στις ενέργειες του Πάνου Καμμένου, απέδειξε εξωθώντας τον Νίκο Κοτζιά σε παραίτηση, ότι τελεί υπό ομηρία για να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του κυβερνητικού του σχηματισμού.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλωτική δε της αδυναμίας της κυβέρνησης υπό τέτοιους συσχετισμούς να ασκήσει πολιτική, προκάλεσε για μία ακόμη φορά την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

*Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον θερμότερο υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο.

Κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Απέπεμψε, δηλαδή, τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μία φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα, θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

* Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι- χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους.

*Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός είναι όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του».

«Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής», επεσήμανε ο κ. Θεοδωράκης.

*Η παραίτηση Κοτζιά αναδεικνύει την κυβερνητική αποσύνθεση και τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και πρώτα απ’ όλα το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γραμματέας του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δήλωσή του με αφορμή την παραίτηση Κοτζιά.  δήλωση του Π. Λαφαζάνη έχει ως εξής:

«Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά δεν σχετίζεται μόνο με τις τελευταίες αντιπαραθέσεις του με τον Π. Καμμένο και όσα συνέβησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή η παραίτηση έρχεται πρώτα απ’ όλα να επιβεβαιώσει και να αναδείξει την βαθιά και ανεπίστρεπτη, διαλυτική και αποσυνθετική κρίση της κυβέρνησης, η οποία είναι στην ουσία κρίση της πολιτικής της.

Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά, όσο και αν ίδιος επικαλείται λόγους ευθιξίας, κατά βάθος εκφράζει το πλήρες αδιέξοδο της εξωτερικής πολιτικής που μαζί με τον Αλ. Τσίπρα εφάρμοσε και ειδικότερα το αδιέξοδο, το ναυάγιο και το φιάσκο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποσύνθεση της κυβέρνησης Τσίπρα δεν πρέπει να καταστεί ακόμη πιο επικίνδυνη για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας. Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να παραμένει άφωνη στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας με την έκδοση παράνομων navtex και την αποστολή του “Μπαρπαρός” στην περιοχή που τέμνονται οι θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας απαιτεί άμεση και αποφασιστική αντίδραση. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας οφείλει να θέσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. όπου βρίσκεται, όσο και στο ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη».