Τρεις μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η συντονιστική επιτροπή κατοίκων με επιστολή της προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη καταγγέλλει ότι δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της επισκευής των κατεστραμμένων σπιτιών.

Μάλιστα οι πυρόπληκτοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας ότι το κράτος τους εγκατέλειψε στη μοίρα τους παρά το …τσουνάμι υποσχέσεων ότι οι Υπουργοί θα βρίσκονται συνέχεια στην κατεστραμμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους προς τον Χρήστο Σπίρζη η συντονιστική επιτροπή ζητεί να εκδοθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση για τις αδειοδοτήσεις στα καμένα σπίτια :  «Να προχωρήσει, άμεσα η έκδοση της ΚΥΑ, που θα περιέχει:

1α. συμπλήρωση του τιμολογίου εργασιών για τον υπολογισμό της στεγαστικής συνδρομής ώστε να συμπεριληφθούν οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών από τη φωτιά οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο τιμολόγιο,

1β. ενοποίηση των ανώτατων ορίων στεγαστικής συνδρομής για ζημιές σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία (250+300) με παράλληλη αύξηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης από 550 στα 750 € ανά τ.μ.,

1γ. απαλοιφή της απαίτησης προσκόμισης του δικαιολογητικού, ‘Βεβαίωση Δασαρχείου’ για την υποβολή αίτησης άδειας επισκευής και χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής, δεδομένης της αδυναμίας έκδοσης του εν λόγω δικαιολογητικού. Μας έχετε ενημερώσει, για επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών, που θα ξεπεράσει το σκόπελο της Βεβαίωσης του Δασαρχείου, όπως φαίνεται όμως η διαδικασία αυτή έχει ήδη καθυστερήσει από την υπόσχεσή σας για ανάρτηση έως την 30η-9-2018,

1δ. κατάργηση της απαίτησης τοπογραφικού διαγράμματος Ε.Γ.Σ.Α, αλλά να είναι αρκετή η προσκόμιση των Κτηματολογικών φύλλων και διαγραμμάτων από το

Υποθηκοφυλακείο Σπάτων, ώστε οι πυρόπληκτοι ιδιοκτήτες να μην υποβάλλονται σε νέα δαπάνη για την έκδοσή του

1ε. Στην κοινή υπουργική απόφαση να περιληφθούν εργασίες αποκατάστασης των ημιτελών κτιρίων που βρίσκονταν σε στάδιο οικοδομής σε ανέγερση, όπως είχατε δεσμευτεί ότι θα εξετάσετε στις συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής,

1ζ. Να συμπεριληφθεί στην ΚΥΑ το ύψος της συνδρομής και η διαδικασία χορήγησής της για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Π.Ν.Π.

Τέλος θα πρέπει να απλοποιηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης άδειας επισκευής, ιδίως λόγω του χειμώνα.»

Σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα ζητούν να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή τους οι μελέτες (εφόσον έχουν γίνει), για τις οποίες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα διέθετε 150.000 ευρώ. Μάλιστα θέτουν σειρά ερωτημάτων προς τον υπουργό για τον εάν έχει λάβει από την Περιφέρεια σχετική πρόταση για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, εάν υπάρχιε χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης για τα αντιδιαβρωτικά έργα των ακτών και ένα εξετάσει διαδικασία fast track για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Η επιτροπή ζητεί επίσης να συνεχιστεί η υλοτόμηση οποία  όπως αναφέρει «έχει σχεδόν  διακοπεί, στις πυρόπληκτες περιοχές (Ν. Βουτζάς, Μάτι, Προβάλινθος , Αμπελούπολη) καθώς και η συλλογή αμιάντου . «Να αρχίσει άμεσα η περισυλλογή του αμίαντου από τις πυρόπληκτες περιοχές, η οποία έχει διακοπεί. Παρακαλούμε να ενημερωθούμε για το λόγο της διακοπής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, εάν και εφόσον έχει γίνει η καταγραφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επιστολή και στο θέμα της είσπραξης των επιδομάτων που είχαν εξαγγελθελι καθώς μέχρι σήμερα ορισμένοι πυροπαθείς δεν τα έχουν λάβει.

«Στο επίδομα απλών επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευής των (έως) 5.869 ευρώ να βελτιωθεί ο μειωτικός συντελεστής (πχ μελών οικογένειας κλπ.) για τα κίτρινα και κόκκινα κτίρια. Να γίνει τροποποίηση της ΚΥΑ Π2/οικ 2673/2001 (συντελεστής 0,8 αντί 0,5 για 1 άτομο, 0,9 αντί για 0,6 για 2 άτομα και 1 για 3 άτομα και άνω αντί για 6 άτομα που ισχύει σήμερα). Δεν είναι νοητό κατεστραμμένα νοικοκυριά, ή, ακατοίκητα σπίτια, ειδικά ηλικιωμένων, με ένα, ή, δύο άτομα, να τιμωρούνται, παίρνοντας λιγότερα χρήματα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το εάν έχει δοθεί έστω και ένα επίδομα των 5.869€. Να δοθεί και το επίδομα των 586,9 ευρώ των Δήμων που καθυστερεί. Παρακαλούμε για την συντονιστική σας παρέμβαση σε ΥΠΕΣ και Δήμους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.