Άλλοι το λένε εξυγίανση, άλλοι (και μάλλον αυτοί έχουν δίκιο) μπόχα… Για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο λόγος, που έχει χτυπήσει κόκκινο, λίγο πριν από την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League, έπειτα από τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής ομάδας στο Nations League. Μπόχα για την οποία φέρει ευθύνη η FIFA και η UEFA για τα… φυντανάκια που «φόρτωσαν» στην ΕΠΟ αυτοί και ο χαλίφης του νότου, όπως ο υπουργός Τουρισμού Μέλο Περέιρα.

Για τον τελευταίο απασφάλισε ο Αλέξης Κούγιας μετά τη διαιτησία… ποίημα του Γιώργου Λάμπρου στον αγώνα της Ξάνθης με την ΑΕΛ, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, με το πέναλτι εκτός περιοχής που κέρδισαν οι Ακρίτες και την κόκκινη – μαρς που χάρισε ο ρέφερι από την Αθήνα στον Ντε Λούκας για το εγκληματικό μαρκάρισμα στον Μιλοσάβλιεβιτς. Παιδί του Σταύρου Τριτσώνη, ο Λάμπρου, κρατήστε το στην άκρη του μυαλού σας …

«Έχουμε την καινούργια παράγκα του Θωμά νούμερο 2. Μόνο με χιούμορ μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτή την κατάσταση. Που τον βρήκαν αυτόν τον τύπο από την Εύβοια; Τον έχει φέρει ο Μελισσανίδης από πέρσι» είπε μεταξύ άλλων, το αφεντικό της ΑΕΛ που κατήγγειλε τον πρώην υπάλληλο της ΕΠΟ και νυν της ΑΕΚ Γιάννη Παπαδόπουλο ότι κάνει κουμάντο στη διαιτησία. Ναι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει καταδικαστεί για το «Koriopolis» και λύνει και δένει στην «Ένωση».

«Ο Θωμάς (σ.σ. ο Μητρόπουλος), ειδικός σύμβουλος και ο Γιάννης Παπαδόπουλος αδελφικός φίλος, παλιά στην ομάδα Τσακογιάννη, έχει έντονη δραστηριότητα, διπλάρωσε Κυριάκο Θωμαΐδη από δίπλα, χωρίς να το θέλει ο Κυριάκος πιστεύω. Μέσω αυτού έπιασε παρέα με εμένα και τον βοήθησα στο δικαστήριο, γιατί λυπήθηκα τα παιδιά του. Αλλά τώρα αυτός κάνει κουμάντο στους Έλληνες διαιτητές. Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά» είπε ο Αλέξης Κούγιας.

Στην ΕΠΟ της εξυγίανσης, πάντως, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε ανακοίνωση να βγάλουν, έστω για τα μάτια του κόσμου, βρε αδερφέ. Το λες και ένοχη σιωπή…

Το «πιστόλι» της εξυγίανσης

O Αλέξης Κούγιας πάντως, ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος αφού η ΕΠΟ της εξυγίανσης και τα… πιστόλια της είχαν κάνει το έργο τους και μία ημέρα νωρίτερα, στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό όπου ο Δανός Κριστόφερσεν έκανε όργια. Κάποιοι όμως, είχαν το θράσος να βαφτίσουν τη διαιτησία του «πενηνταρίσια»!

Για την επιλογή του 35χρονου ρέφερι επιστρατεύτηκε ο Διευθυντής Ακαδημίας της ΚΕΔ Σταύρος Τριτσώνης. Ο άνθρωπος που αντί να φύγει από το παράθυρο από την Επιτροπή, όχι μόνο έμεινε αλλά είναι και αυτός που κάνει τους ορισμούς στα παιχνίδια.

Τον είχε δει τον Δανό, ο άνθρωπος του χαλίφη του Νότου σε αγώνα για το Europa League στην Ουγγαρία ανάμεσα στην Βίντι και  την Μπάτε Μπορίσοφ, στις 20/9 για τους ομίλους του Europa League. Πήγε, τον είδε ως παρατηρητής UEFA (!!!), τον βαθμολόγησε άριστα, και τον έφερε στην Ελλάδα για το ντέρμπι του Ολυμπιακού Σταδίου για να παίξει 50-50. Την προηγούμενη του αγώνα μάλιστα, τον έβγαλε και για ψαράκι μαζί με όλο τι διαιτητικό τιμ του αγώνα.

Ο ίδιος ο Δανός το παραδέχθηκε σε ΜΜΕ της πατρίδας του λέγοντας… «Ήμασταν έξω για φαγητό το προηγούμενο βράδυ και δεν συνέβη το παραμικρό. Ήμασταν εγώ, οι δύο βοηθοί μου, ο Έλληνας τέταρτος διαιτητής (σ.σ. Τζήλος) και ο υπεύθυνος ανάπτυξης διαιτησίας (σ.σ. Τριτσώνης). Μαρτύρησε χωρίς πίεση ο Κριστόφερσεν που ήρθε στην Ελλάδα, έπαιξε τον αγώνα του, πήρε τα ευρώπουλα του και αποχώρησε…

Και όλα αυτά υπό την ανέχεια του Μέλο Περέιρα, η στάση του οποίου περισσότερο σε υπουργό Τουρισμού στη διαιτησία παραπέμπει, παρά σε πρόεδρο της ΚΕΔ.

Πενηνταρίσια διαιτησία με εγκλήματα εις βάρος του Ολυμπιακού

Ποια ήταν λοιπόν, η πενηνταρίσια διαιτησία του; Στο 46’ δεν απέβαλε τον Λιβάγια για αγκωνιά στον Μεριά, ενώ από την στιγμή που ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ έπαιξε 100-0 ΑΕΚ, βάζοντας με τα σφυρίγματα του, τους Πειραιώτες στην περιοχή τους δίνοντας όλα τα φάουλ υπέρ της ΑΕΚ.

Δεν έδωσε μάλιστα, πέναλτι στον Ολυμπιακό στο τράβηγμα στον Χασάν γιατί εκεί θα τελείωνε το παιχνίδι στο 0-2 και ανακουφίστηκε όταν η ΑΕΚ ισοφάρισε στο φινάλε ενώ στη φάση του Φετφατζίδη στις καθυστερήσεις, ένα μικρό… εγκεφαλικό θα το έπαθε, δεν μπορεί.

Η προκλητική διαιτησία του Κριστόφερσεν «έσπασε» την παράδοση που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες ξένες διαιτησίες στο πρωτάθλημα, όπου περνούσαν απαρατήρητες.

Δικαιολογημένα στον Ολυμπιακό έβραζαν και έλεγαν… «Ο διαιτητής Κριστόφερσεν έπαιξε το ματς όπως ακριβώς αναμενόταν, με τις σχέσεις που έχει με τον σεσημασμένο Τριτσώνη. Μετά το γκολ αγχώθηκε και έπαιξε 100-0. Ως τότε, έκανε τα πάντα για να αφήσει το σκληρό παιχνίδι της ΑΕΚ. Δεν έβγαλε καθαρές κάρτες από νωρίς, αποκορύφωμα και ο τραυματισμός του Φορτούνη από το προκλητικό «χτύπημα» του Μοράν! Ο θίασος του Περέιρα, συνεχίζει τις θλιβερές του παραστάσεις».

Ισόπαλες λοιπόν, οι δύο ομάδες ένα αποτέλεσμα που βόλευε βαθμολογικά τον ΠΑΟΚ, την ομάδα που επέβαλε ουσιαστικά τους ορισμούς των ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Ο ίδιος πάντως, ο Κριστόφερσεν, έμεινε λέει, ικανοποιημένος από τη διαιτησία του, δηλώνοντας ότι… «Υπάρχει μεγάλη πίεση στους διαιτητές στην Ελλάδα. Έτσι ήταν πολύ ικανοποιημένοι που δέχτηκαν άλλες ομοσπονδίες την πρόσκληση, όπως και το γεγονός ότι τα πήγαμε καλά (σ.σ. στη διαιτησία του αγώνα)» είπε.

Έρχονται για συστάσεις αλλά…

Τα διαιτητικά εγκλήματα που γίνονται στο ελληνικό πρωτάθλημα έφεραν την UEFA στην Ελλάδα για συστάσεις.

Που ήταν όμως, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης όταν ο Σταύρος Τριτσώνης όριζε τον Κριστόφερσεν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ; Σφύριζαν αδιάφορα είναι η απάντηση.

«Έρχεται ο Λάκοβιτς (τοποτηρητής της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο) για να κάνει συστάσεις» ειπώθηκε από κάποιους που ξέθαψαν μέχρι και το Grexitγια το ελληνικό ποδόσφαιρο αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί.

Κλίμα συναίνεσης στο τρίωρο γεύμα παρουσία του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού,  έβγαλαν προς τα έξω τα… παπαγαλάκια της ΕΠΟ.

«Ο Γραμμένος έχει όραμα. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε» είπε μετά το γεύμα, ο Λάκοβιτς, που προφανώς  είχε όρεξη για δούλεμα λέγοντας… «Υποθέτω ότι βελτιώνεστε…».

Αντί για απειλές, γουρουνοπούλα και άλλες γκουρμεδιές

Όσο για τις… απειλές περί Grexit, ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και του Θόδωρου Θεοδωρίδη, μαζί με τον Μάριο Γεωργίου και τον Άντζελο Ρηγόπουλο, τις άφησαν στο αρχείο..

Προτίμησαν  να αφεθούν στη γουρουνοπούλα, στο μπιφτέκι νεροβούβαλου, στην ταλιάτα από μοσχάρι rib eye σβησμένο με Jack Daniels, στη στηθοπλευρά black angus σιγοψημένη για 8 ώρες σε σάλτσα bourbon. Και για επιδόρπιο,  μπακλαβά με γκανάζ πραλίνας, παγωτό με γιαούρτι και σύκο ή παγωτό με ρούμι και παντεσπάνι «ali baba», που συνοδεύονται με μοναδικά αποστάγματα ή γλυκά κρασιά. Είπατε τίποτα.

Τους έβγαλε στη σέντρα ο Ολυμπιακός

Η νομική εκπρόσωπος του Ολυμπιακού πάντως, έβγαλε την εξυγίανση και την μπόχα της στη σέντρα.

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη διαιτησία στην Ελλάδα, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο καθώς ζήτησε, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΟΚ, ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια των μεγάλων της Σούπερ Λίγκας μέχρι και το τέλος της εφετινής σεζόν και όχι μόνο στα ντέρμπι. Στην επιχειρηματολογία τους, μάλιστα οι «ερυθρόλευκοι» υπογράμμισαν ότι από τις μέχρι τώρα αγωνιστικές τα λάθη στις διαιτησίες έχουν γίνει στα «μικρά» παιχνίδια και όχι στα ντέρμπι, σε σημείο που αλλοιώθηκαν αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι της UEFA παραδέχθηκαν ότι οι Έλληνες διαιτητές δεν έχουν ποιότητα και ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της ΕΠΟ και της ΚΕΔ.

Όσον αφορά το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, ο Λάκοβιτς είχε συνάντηση με τον Μέλο Περέιρα που φέρεται να του είπε ότι κάποιες συγκεκριμένες ομάδες προσπαθούν να επηρεάσουν διαιτητές, για να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση. Για τα κατορθώματα και την ανικανότητα του ο Πορτογάλος, ούτε κουβέντα…

«Να φύγουν Τριτσώνης και Κουκουλάκης…»

Ο Ολυμπιακός ζήτησε ακόμη την απομάκρυνση των Τριτσώνη και Κουκουλάκη από την ΚΕΔ.

Έφερε σε κοινή θέα μάλιστα, και πολύ καλά έκανε, τις… ομορφιές του πρώτου για τον ορισμό του Κριστόφερσεν στο ντέρμπι στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός και η απάντηση που πήρε ήταν ότι επρόκειτο για ένα λάθος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να συμβαίνουν πράγματα που δημιουργούν προβλήματα και αφήνουν την παραμικρή υπόνοια.

Η «Εγκληματική οργάνωση…», ο Γιαννάκης, ο Θωμάς και ο Φιλιππούσης

Ο Ολυμπιακός μίλησε ξεκάθαρα για «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο που κατευθύνει τα πάντα και κατήγγειλε ονομαστικά τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Θωμά Μητρόπουλο και το πως αυτοί ελέγχουν την ΚΕΔ και τον Τριτσώνη την ώρα που ο υπουργός τουρισμού Μέλο Περέιρα δεν δείχνει ικανός κάνει τίποτα! Συνάμα αναφέρθηκε από τους «ερυθρόλευκους» ακόμη και η παρουσία και ο ρόλος ποινικών και μπράβων της πραγματικής εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ζήτησε τον εξορθολογισμό των εξόδων της ΕΠΟ στην οποία το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δίνει περισσότερα από 11-12 εκατ. το χρόνο, την στιγμή που η ΕΠΟ έχει 100 υπαλλήλους ενώ παλιότερα 60.

Ακόμη ο Ολυμπιακός κατήγγειλε τον τρόπο που η ΕΠΟ επικοινωνεί διάφορες καταστάσεις και ζήτησε την απομάκρυνση του υπεύθυνου επικοινωνίας Ιάκωβου Φιλιππούση, γνωστού στην ΕΠΟ και ως «Mr.7000 ευρώ».

Το συμπέρασμα

Η UEFA πήρε αυτό που ήθελε από την τρίωρη μάζωξη. Τη διαχειρίστηκε επικοινωνιακά, και την… πούλησε στην εσωτερική της ιεραρχία, μαζί με τις συναντήσεις που είχε με τον Βαγγέλη Γραμμένο τον οποίο έκανε σαφέστατο ότι στηρίζει και απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ΕΠΟ.

Για να ρίξουν τους τόνους μάλιστα, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει τις προσπάθειες να δείξουν πως καταλαβαίνουν από που πηγάζει η διαφθορά στο ποδόσφαιρο και ότι αλλάζουν την στάση τους. Για να γίνουν πιστευτοί βέβαια, θα πρέπει να στείλουν σπίτι τους, Περέιρα, Τριτσώνη και τους λοιπους…

Γιατί δεν κάλεσε τον Κούγια;

Ενδεικτικό της… αποτυχίας της συνάντησης ήταν ότι δεν έδωσαν το παρών οι ιδιοκτήτες των ομάδων, αλλά οι εκπρόσωποι τους. Η Λίνα Σουλούκου, νομικός των «ερυθρόλευκων», η ΑΕΚ δεν έστειλε καν τον αντιπρόεδρο της Μηνά Λυσσάνδρου  αλλά την διευθύντρια του τμήματος Αγγελική Αρκάδη, ο ΠΑΟΚ τον Μάκη Γκαγκάτση και ο Παναθηναϊκός τον  άγνωστο στο ποδοσφαιρικό κοινό, δικηγόρο Λεωνίδα Μπουτσικάρη.

Αλήθεια, γιατί δεν κάλεσε τον Αλέξη Κούγια να τον ενημερώσει; Γιατί δεν είχε ιδέα για τις καταγγελίες του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, είναι η απάντηση… Στην ΕΠΟ έκαναν καλή δουλειά, και δεν τους ενημέρωσαν.  Ο Λάκοβιτς πάντως,  στο Ολυμπιακό στάδιο την Παρασκευή για το ματς Ελλάδας-Ουγγαρίας πήγε με τον Σάββα Θεοδωρίδή. Κάπως έτσι έμαθε από πρώτο χέρι και εκείνα που δεν του «λένε».  Αυτά που του κράτησαν κρυφά, ο Γραμμένος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας Ιάκωβος Φιλιππούσης και η παρέα του.

Στην παρέα αυτή βέβαια, ανήκει και ο πρώην υπάλληλος της ΑΕΚ, και νυν της ΕΠΟ Αλέξης Δέδες  που είχε το θράσος να χαιρετήσει τον Σάββα Θεοδωρίδη σα να μην τρέχει τίποτα.

«Πάρε δρόμο από δω, πο’υ έχεις μούτρα να μου απευθύνεις τον λόγο» ήταν η πληρωμένη απάντηση που πήρε.

– «Μα…»

– «Δεν έχει μα, τα ξέρουμε όλα αυτά πού κάνεις στην ΕΠΟ. Εσύ δεν είσαι πού μου έλεγες: κύριε Σάββα σου ορκίζομαι ότι αν δεν με θέλει ο Ολυμπιακός στην ΕΠΟ θα παραιτηθώ;».

Ο Δέδες κατέβασε το κεφάλι και έφυγε χωρίς σχόλιο. Τι να πει…