Εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ η  πρόταση που πρόκειται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και αφορά την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προβλέπεται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένεται να αποστείλει την πρόταση για μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Mile Boshnjakovski, σε δημοσιογράφους στα Σκόπια.

«Περιμένουμε από τους βουλευτές να αρχίσουν αύριο τις εργασίες και να διευκρινίσουν τις θέσεις τους» δήλωσε ο Boshjnakovski όταν ρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη των 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται ώστε να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η πρόταση είναι αβέβαιο αν θα «περάσει» από τη Βουλή, καθώς η πλειοψηφία των 2/3 δεν είναι εξασφαλισμένη. Ο Ζάεφ απαριθμεί πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ωστόσο δεν αρκούν.

Η πρόταση της κυβέρνησης

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει τέσσερις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία αφορά στο νέο όνομα, η δεύτερη τα σύνορα, όπου υπογραμμίζεται το απαραβίαστο των συνόρων και ότι η χώρα δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η τρίτη τροπολογία αφορά τη «μακεδονική» μειονότητα στις γειτονικές χώρες, το οποίο θα εναρμονιστεί με τις αντίστοιχες διατάξεις των ευρωπαϊκών συνταγμάτων και θα αναφέρεται σε φροντίδα για τη διασπορά σε όλον τον κόσμο, ενώ η τέταρτη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας», από το 1944).

Τα τρία στάδια

Προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή την ΠΓΔΜ.

Στην πρώτη, το Κοινοβούλιο με πλειοψηφία 2/3 (σ.σ. τουλάχιστον 80 βουλευτές) θα πρέπει να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας. Στη δεύτερη, για την οποία απαιτούνται 61 ψήφοι, πρέπει να καθοριστούν τα σχέδια των τροπολογιών, ενώ το τρίτο και τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την έγκριση των τροπολογιών για την οποία απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών.

Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη Τρίτη 16 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Ο σκόπελος του VMRO

O Ζόραν Ζάεφ έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες του για να προχωρήσει τη διαδικασία στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, για να εισπράξει την άρνηση του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, με το σενάριο των εκλογών να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Ο τελευταίος εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση κατά του Ζάεφ, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι εκβιάζει βουλευτές της αντιπολίτευσης για να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, και δηλώνοντας πως «δεν σέβεται τη βούληση των πολιτών».

Με ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Μίτσκοσκι υποστήριξε ότι «η συμφωνία με την οποία ο Ζάεφ θέλει να προδώσει το κράτος και το λαό είναι η τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια για να σώσει την καριέρα του και να ξεφύγει από την ευθύνη για όλα τα σκάνδαλα».

«Αυτό δεν θα περάσει. Με την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσα, ο Ζάεφ και η κυβέρνηση έδειξαν ότι φοβούνται ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές, γιατί ξέρουν ότι στις εκλογές θα είναι μόνοι τους και θα υποστούν βαριά ήττα, όπως στο δημοψήφισμα» υποστήριξε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

 Μέρκελ σε Ζάεφ: Σημαντικό να προχωρήσετε τα βήματα για εφαρμογή της Συμφωνίας