Είναι η μοναδική δομή για ασυνόδευτα παιδιά στο νησί της Σάμου. Στη δομή της ΜΕΤΑδρασης αυτή τη στιγμή κατοικούν 12 παιδιά, ηλικίας 7 έως 16 ετών, που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους με βίαιο τρόπο και που στη συγκεκριμένη δομή βρίσκουν ένα οικογενειακό, υποστηρικτικό περισβάλλον.

Η λειτουργία της δομής ξεκίνησε, χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει φιλοξενία και φροντίδα σε δεκάδες παιδιά. Ο 16χρονος Χατίμ, πρωταθλητής εφήβων στην ποδηλασία στη Συρία, ανησυχεί για την οικογένειά του που έχει μείνει πίσω, ελπίζοντας να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος ώστε να μπορέσει να επιστρέψει. Ιστορίες σαν του Χατίμ είναι πολλές, παιδιά που περιμένουν την επανένωση με τις οικογένειες, που ζητούν ένα καλύτερο αύριο μακρυά από τους πολέμους.

Μάλιστα, το εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με τα μέλη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης, βοηθούν τα παιδιά να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να αναπτύξουν δεξιότητες, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, καθώς και να μάθουν να φροντίζουν και να σέβονται ο ένας τον άλλον.