Η Κίνα αναμιγνύεται στην αμερικανική πολιτική για να επιφέρει αλλαγή προέδρου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, επαναδιατυπώνοντας και κλιμακώνοντας τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει εναντίον του Πεκίνου ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Κίνα αναμιγνύεται στην αμερικανική δημοκρατία» και για να το θέσω ωμά (…) η Κίνα θέλει διαφορετικό Αμερικανό πρόεδρο», τόνισε ο Πενς σε μια ομιλία του στο Ινστιτούτο Χάντσον με θέμα την κυβερνητική στρατηγική.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέβασε κι άλλο τον τόνο των αμερικανικών επικρίσεων εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί μια γκάμα εργαλείων για να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του επόμενου μήνα.

«Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια να επηρεάσει την αμερικακινή κοινή γνώμη, τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, και το περιβάλλον που οδηγεί στις προεδρικές εκλογές του 2020», είπε.

Επικαλλούμενος μάλιστα έναν αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το όνομα του οποίου δεν ανέφερε, ο Πενς εκτίμησε ότι η ρωσική ανάμιξη στην αμερικανική πολιτική είναι «μικρή συγκριτικά σε αυτή που κάνει η Κίνα σε όλη τη χώρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, χωρίς να παραθέσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησε την Κίνα ότι θέλει να εμποδίσει τη νίκη του στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6 Νοεμβρίου για το Κογκρέσο λόγω της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει το θέμα των εμπορικών συναλλαγών.

«Το Πεκίνο επιστρατεύει μια προσέγγιση στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, χρησιμοποιώντας πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά εργαλεία, και προπαγάνδα για να προωθήσει την επιρροή του και να προωθήσει τα συμφέροντά του στις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας:

«Σε απάντηση στη σθεναρή στάση που τηρεί ο πρόεδρος Τραμπ, το Πεκίνο επιδιώκει μια εκτενή και συντονισμένη εκστρατεία για να υπονομεύσει τη στήριξη στον πρόεδρο, στην ατζέντα μας και στα πολυτιμότερα ιδανικά του έθνους μας».