Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα το νέο της λογότυπο σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 44 ετών από την ίδρυση της.

Το έμβλημα είναι μίνιμαλ, σε λευκούς και μπλε τόνους, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που επικρατούν στο design, ενώ κυριαρχεί το σχήμα του ρόμβου, με τον πυρσό να εμφανίζεται μεταξύ ανάμεσα στο Ν και το Δ.

https://twitter.com/kmitsotakis/status/1047860506114109440

Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά της παράταξής μας. Ταυτόχρονα όμως νιώθουμε το βάρος της ευθύνης απέναντι στο μέλλον. Οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Οφείλουμε να αλλάξουμε. Μόνο έτσι θα διαμορφώσουμε την κοινωνία που μας αξίζει.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να καλύψει εκτός από τις παραδοσιακές ανάγκες ενός κόμματος και τις σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Η εξέλιξη και ο πυρσός που «καίει» μέχρι σήμερα

Το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν το πρώτο σύμβολο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας από την ίδρυση του κόμματος, το 1974, μέχρι και το 1985.

Το 1985, ο Γιώργος Ράλλης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως επίσημο έμβλημα τον πυρσό που, φυσικά, είχε συνδεθεί και νωρίτερα με την ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης.

«Αναμμένος πυρσός, του οποίου η φλόγα είναι στραμμένη προς το γράμμα Ν και τον οποίον κρατεί ένα χέρι. Η όλη σύνθεσις δύναται να περικλείεται εντός κύκλου» ήταν η περιγραφή του εμβλήματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αντικατέστησε τον πυρσό με ένα ουράνιο τόξο, στις τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 – 1990, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο μέτωπο απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το 2000, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δοκίμασε στο προσυνέδριο της ΝΔ να λανσάρει ως έμβλημα τα τρία περιστέρια. Ωστόσο, οι σύνεδροι του κόμματος δεν πείστηκαν για αυτή την αλλαγή και την αντιμετώπισαν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αλλά και ατάκες του τύπου «τρία πουλάκια κάθονταν» τη νέα πολιτική επιλογή.

Ο πυρσός παρέμεινε το επίσημο σύμβολο της ΝΔ, αν και συχνά δεν χρησιμοποιείτο σε αφίσες και διαφημίσεις, όταν αυτές είχαν στόχο την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.

Το 2011, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει το σήμα και να βάλει τον τίτλο «Νέα Δημοκρατία» με μπλε – γαλάζια γράμματα και δύο γραμμές σε χρώμα πράσινο και πορτοκαλί.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, έκανε μικρές αλλαγές στο σήμερα που υπήρχε νωρίτερα.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα νέο έμβλημα, το οποίο το Μοσχάτο κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό, που συμβολίζει το ανοιχτό κόμμα που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στο έμβλημα που είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις που επικρατούν στο design, κυριαρχεί το σχήμα του ρόμβου, με τον πυρσό να εμφανίζεται μεταξύ του Ν και του Δ. Στόχος είναι να καλύψει εκτός από τις παραδοσιακές ανάγκες ενός κόμματος και τις σύγχρονες απαιτήσεις που υπάρχουν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο έμβλημα της ΝΔ, σχεδίασε ο Φανούρης Μωραΐτης, υπό την εποπτεία του Θοδωρή Λιβάνιου, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της ομάδας των γραφιστικών της ΝΔ, σε θέματα επικοινωνίας.