Η πολυτελής θαλαμηγός «Γιαντράνκα», που ανήκε κάποτε στον εκλιπόντα πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Γιόζεφ Μπρος Τίτο, θα περάσει προσεχώς όπως φαίνεται στα χέρια κάποιου ιδιώτη, αφού η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, εκτιμώντας ότι το κόστος της συντήρησής της είναι ιδιαίτερα υψηλό, αποφάσισε να την βγάλει σε δημοπρασία.

Η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 80.000 ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που επιθυμούν όπως φαίνεται να βρουν γα την «Γιαντράνκα» έναν καλό αγοραστή, που θα είναι σε θέση να διατηρήσει την παλιά της αίγλη. Αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι η «Γιαντράνκα» προσφέρεται για πώληση επειδή «ήταν πολύ ακριβή η συντήρηση της».

Η μήκους 34 μέτρων θαλαμηγός, που έχει κατασκευαστεί από ξύλο, βρίσκεται από το 2017 για επισκευή στο λιμάνι του Μπαρ, σκεπασμένη μ’ ένα προστατευτικό δίχτυ. Ωστόσο η ακινησία της αυτή, δεν αναιρεί τις παλιές δόξες που γνώρισε επί εποχής Τίτο, όταν μπορούσε να αναπτύσσει ταχύτητα 24 κόμβων και να φιλοξενεί πολιτικές προσωπικότητες και διασημότητες, στις οποίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους τα 14 μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο η «Γιαντράνκα» δεν είναι η μοναδική θαλαμηγός που ανήκε κάποτε στον ιστορικό ηγέτη της πάλι ποτέ Γιουκγοσλαβίας ο οποίος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έως τον θάνατο του το 1980, εκμεταλλεύθηκε τον ‘Ψυχρό Πόλεμο εξισορροπώντας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δημιουργώντας συμμαχίες με διάφορες χώρες του κόσμου.

Το 2007 την ίδια τύχη είχε μια άλλη θαλαμηγός του Τίτο, η Primorka, η οποία πωλήθηκε στην τιμή των 104.000 ευρώ, επίσης λόγω δυσβάσταχτου κόστους συντήρησης. Η άλλοτε ναυαρχίδα του όμως, η Galeb, σκουριάζει άδοξα στην γενέτειρα του, στο λιμάνι Ριτζέκα της Κροατίας.