Όταν ξεκινούσε ο θεσμός της «Βραδιάς του Ερευνητή» πριν από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, στόχος των διοργανωτών ήταν να δείξουν στον κόσμο ότι ερευνητής δεν είναι κάποιος που εργάζεται σε ένα κλειστό εργαστήριο και κάνει πράγματα που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στηρίζει έμπρακτα το θεσμό από το 2005 μέχρι σήμερα, επιδίωξε με τον τρόπο αυτό να φέρει την κοινωνία σε επαφή με την έρευνα και το επάγγελμα του ερευνητή, ώστε ο καθένας να γνωρίσει τι συμβαίνει σε ένα εργαστήριο, ποια είναι τα οφέλη της έρευνας στην κοινωνία, πώς μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του ανθρώπου της πόλης, ή της υπαίθρου, από τα επιτεύγματα της έρευνας. Όσο για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», που πραγματοποιούνται σήμερα Παρασκευή 28/9, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καταγράφει σε κάθε εκδήλωση χιλιάδες ανθρώπους, κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι άτομα άνω των 65 ετών, που προσέρχονται για να δουν από κοντά πειράματα φυσικής και χημείας επιδείξεις ρομποτικής, εφαρμογές σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και πολλά άλλα.

«Στη φετινή διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν ρομπότ – οικιακοί βοηθοί που μπροστά στα μάτια των επισκεπτών φέρνουν την πορτοκαλάδα στα χέρια των ηλικιωμένων χρηστών τους. Οι επισκέπτες φορούν ειδικές μάσκες εικονικής πραγματικότητας, μέσω των οποίων μπαίνουν στο εικονικό περιβάλλον μιας μουσειακής έκθεσης για το Ανάκτορο των Αιγών. Μικρά παιδιά συμμετέχουν σε εργαστήρια ρομποτικής, δημιουργούν ψηφιακά παραμύθια και αναζητούν τους «θησαυρούς» που έχουν «κρυφτεί» με επιμέλεια στο κτίριο Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αμαλία Δρόσου, από το τμήμα Εξωστρέφειας και Δικτύωσης του ΕΚΕΤΑ.

Η ίδια τονίζει, παράλληλα, ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύει η παρουσίαση της δράσης του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην ογκολογία, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, και έχει στόχο να αναβαθμίσει τη διάγνωση, την πρόβλεψη της έκβασης και τη στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Ξεχωριστή θέση στη φετινή διοργάνωση έχει ένα πρωτότυπο μουσικοεπιστημονικό δρώμενο που παρουσιάζει ο διακριμένος επιστήμονας, τιμημένος με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Descartes και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ, Θανάσης Κωνσταντόπουλος, για να δείξει στην πράξη ότι ο ερευνητής μπορεί να αντλήσει έμπνευση από το χώρο της μουσικής, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο της μουσικής και των τεχνών εν γένει.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό. Έρχονται γονείς με τα μικρά τους παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όλοι τους ενδιαφέρονται για την έρευνα και την τεχνολογία. Εντυπωσιάζονται από όσα βλέπουν μπροστά τους και διατυπώνουν ερωτήσεις. Νέοι και νέες αναφέρουν ότι και οι ίδιοι κάνουν πειράματα στο σπίτι τους ενώ ενδιαφέρονται πολύ και για τη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών» τονίζει η κ. Δρόσου.

Στη Βραδιά του Ερευνητή συμμετέχουν ακόμη το μουσικό συγκρότημα «The Dude» με την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή, καθώς και ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, οι «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συντονίζει τις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή», σε συνεργασία με τους τοπικούς διοργανωτές και στις παρακάτω πόλεις: Αθήνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Ηράκλειο (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), Πάτρα (Πανεπιστήμιο Πατρών), Λάρισα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Ρέθυμνο (ΤΕΙ Κρήτης).