Το κατά πόσο είναι σωστή η διατροφή του μικρού σου τώρα που ξανάρχισε το σχολείο, σε απασχολεί ιδιαίτερα, δεδομένου ότι δεν είναι και τόσο… φαγανός, είναι μίζερος σε διάφορες γεύσεις, όταν είναι απασχολημένος ξεχνάει να βάλει κάτι στο στόμα του και όταν πεινάσει τρώει ότι να ‘ναι.

Κομβικός για τη σωστή διατροφή ενός παιδιού είναι ο αριθμός γευμάτων, που καταναλώνει μέσα στην ημέρα, που πρέπει να είναι σταθερά, και να αποτελούνται από τρία κυρίως γεύματα και δυο-τρία σνακ. Το ένα γεύμα από το άλλο δεν πρέπει να γίνεται σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών. Ομως, ας δούμε τα γεύματα με τη σειρά:

Από τα βασικά γεύματα του παιδιού  είναι το πρωινό του καθώς του δίνει ενέργεια για να αρχίσει την ημέρα του. Ιδανικά μπορεί να περιλαμβάνει ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί ολικής με σπιτική μαρμελάδα ή μέλι, είτε μια φέτα ψωμί ολικής με τυρί του τοστ, αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης και ένα φρούτο.

Το μεσημεριανό φαγητό, που θα ετοιμάσεις, θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εννοείται ότι το εβδομαδιαίο μενού θα πρέπει να περιλαμβάνει και όσπρια και λαχανικά. Μην ξεχνάς να συνοδεύεις το εκάστοτε πιάτο με σαλάτα που είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το βραδινό του παιδιού θα πρέπει να είναι  πιο ελαφρύ από του ενήλικα ώστε να μην επιβαρύνεται το πεπτικό του σύστημα αλλά αρκετό για να μη πεινάσει μέχρι την άλλη ημέρα το πρωί. Ένα τοστ με τυρί και καρότο ή ένα αυγό με μία φέτα ψωμί ή ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά είναι ιδανικά για το τελευταίο γεύμα του παιδιού.

Όσο για τα σνακ: Αφού ελέγξεις το κυλικείο του σχολείου, ώστε να σιγουρευτείς για την ποιότητα του κολατσιού του, και διαπιστώσεις ότι δεν διαθέτει «υγιεινές τροφές» τότε φρόντισε εσύ για το δεκατιανό του. Μπορείς να του ετοιμάσεις να παίρνει μαζί του κάτι, όπως ένα τοστ με τυρί και ντομάτα ή ένα φρούτο ή σπιτικό κέικ καθώς επίσης και φυσικό χυμό αντί για αναψυκτικά.

Το απόγευμα προτίμησε να καταναλώσει φρούτα  και μια δεύτερη μερίδα γαλακτοκομικών που θα στηρίξουν και θα καλύψουν τις ανάγκες του για ενέργεια.

Γενικότερα, μην μπουκώνεις το παιδί σου, παραφορτώνοντας το πιάτο του. Βάλε στο παιδί σου μέτριες μερίδες, με εξαίρεση τα λαχανικά στα οποία δεν υπάρχει περιορισμός, και συμπλήρωσε εφόσον ζητήσει επιπλέον φαγητό. Η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής, που διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία.