Ο μικρός σου μόλις άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα, και κυριολεκτικά… αλωνίζει μέσα στο σπίτι, κυρίως μπουσουλώντας και παραπατώντας, καθώς δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία του, προκαλώντας σου διαρκές άγχος, επειδή φοβάσαι μήπως διαφύγει της προσοχής σου και πέσει ή κουτουλήσει κάπου ή τραβήξει κάποια πρίζα.

Ηρέμησε και συνειδητοποίησε ότι τα μωρά και τα παιδιά μπορεί να πέσουν κάτω εύκολα, αλλά θα σηκωθούν ακόμη πιο γρήγορα. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να προνοήσεις, προσαρμόζοντας όσο είναι δυνατόν τον χώρο στον οποίο κινείται το βλαστάρι σου στις ανάγκες του.

Προκειμένου να αποφύγεις καρούμπαλα από πέσιμο για παράδειγμα από το κρεβάτι ή τον καναπέ, φρόντισε να μην το αφήνεις ποτέ μόνο του όταν κάθεται σε μια τέτοια επιφάνεια, καθώς πλέον μετακινείται γρήγορα και μπορεί να αλλάξει θέση ανά πάσα στιγμή και να κυλήσει κάτω σε κλάσματα δευτερολέπτου. Είναι προτιμότερο να το αλλάξεις στο πάτωμα παρά να το αφήσεις χωρίς επίβλεψη.

Εννοείται ότι εάν κοντά στο κρεβάτι ή τον καναπέ υπάρχουν μικρά έπιπλα ή άλλα με αιχμηρές γωνίες, καλό είναι είτε να τα απομακρύνεις, είτε να καλύψεις με προστατευτικά τις γωνίες.  Έτσι ή αλλιώς φρόντισε τα έπιπλα να είναι σταθερά και να μην υπάρχει κίνδυνος να αναποδογυρίσουν, είτε να είναι βιδωμένα ψηλά όπου δεν μπορεί να φτάσει το χέρι του. Σταθεροποίησε την τηλεόραση ψηλά, ή βίδωσέ την.  Στην τελική χρησιμοποίησε κάποιο σταθερό διαχωριστικό σε σημεία του δωματίου που θεωρείς ότι είναι επικίνδυνα να πλησιάσει το μωρό.

Οπωσδήποτε κάλυψε τις πρίζες με τα ειδικά προστατευτικά για να μην βάλει μέσα τα χεράκια του, ασφάλισε όσο καλύτερα μπορείς τα καλώδια.

Επίσης, ασφάλισε τα ντουλάπια, όπου έχεις απορρυπαντικά κ.ο.κ., ή τα συρτάρια, όπου φυλάς φάρμακα κ.ά. Κλείδωσε ή σφράγισε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που είναι προσβάσιμες στο παιδί, απομακρύνοντας έπιπλα που το διευκολύνουν να σκαρφαλώσει. Στις γυάλινες πόρτες, κόλλησε μεγάλα αυτοκόλλητα ώστε να καταλάβει ότι δεν περνάμε από μέσα τους.

Τοποθέτησε προστατευτικό στο μπαλκόνι για να μην χωράει να περάσει ανάμεσα στα κάγκελα.

Σε περίπτωση που το σπίτι σας έχει σκάλα βάλε εμπόδια στο πρώτο και το τελευταίο σκαλί ώστε να μην μπορεί να ανέβει ή να κατέβει.

Στο μπάνιο, τοποθέτησε χαλάκια που δεν γλιστρούν και έχουν βεντούζες και φρόντισε ώστε το παιδί να κάθεται αντί να στέκεται όρθιο. Γενικότερα ασφάλισε ή μάζεψε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως παγίδα για τον μικρό σου, και κυρίως απόλαυσε τις στιγμές από το μεγάλωμά του.