Στην ουρά για 4 χρόνια περιμένουν 92.000 δικαιούχοι για τις «κουρεμένες» επικουρικές που μετά τις άγριες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου έχουν φθάσει έως και τα 40 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, μετά τις νέες περικοπές που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για το 2019, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, έως και τα 30 ευρώ τον μήνα!

Ο νόμος Κατρούγκαλου μετέτρεψε τις επικουρικές συντάξεις σε φιλοδωρήματα με μειώσεις που άγγιξαν και το 60%. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Οι νέες συντάξεις εκδίδονται με ρυθμούς χελώνας αφού, όπως τονίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν έχει τη δομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να εκδίδει συντάξεις χωρίς καθυστερήσεις.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Νίκος Χατζόπουλος, το ΕΤΕΑΕΠ έχει πρόβλημα ρευστότητας αφού χορηγεί επικουρικές μόνο από τις εισροές των εισφορών. Με δεδομένη μάλιστα την απαγόρευση της χρηματοδότησής του, έχει φθάσει σε τέλμα, ταλαιπωρώντας τους συνταξιούχους, κάποιοι από τους οποίους περιμένουν ακόμη και 6 χρόνια για να λάβουν την ψαλιδισμένη επικουρική σύνταξη. Ο ίδιος παρατηρεί ότι έχει περιπτώσεις συνταξιούχων που περιμένουν την επικουρική από τις 9 Δεκεμβρίου 2012!

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών, αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει επικουρική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο 15,75% του μισθού του, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει στο 18% του μισθού του, ενώ αν φύγει με 15ετία θα λάβει το 6,75% του μισθού του. Για να «αγγίξει» το ύψος των παλαιών επικουρικών η νέα σύνταξη, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει διανύσει τουλάχιστον 30 έτη ασφαλιστικού βίου. Κάτω από τα 30 χρόνια, και ιδίως εκεί κοντά στα 15 χρόνια με χαμηλό μισθό, οι συντάξεις είναι ψιχία, φτάνοντας ακόμη και τα 40 ευρώ.

Πάντως οι μειώσεις και στις επικουρικές θα συνεχιστούν το 2019 – με την περικοπή έως 18% των προσωπικών διαφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου -, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συντάξεις ακόμα και 30 ευρώ. Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επικουρικές συντάξεις είναι «εγκλωβισμένες» σε μόνιμο μηχανισμό περικοπών, με ορατό τον κίνδυνο και νέων μειώσεων και τα επόμενα χρόνια, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πρόκειται για έναν μόνιμο κόφτη που απειλεί τις επικουρικές και τέθηκε σε ισχύ με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προβλέπει ότι το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Προσφορών (ΕΤΕΑΕΠ) θα υπολογίζεται με ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και ελλειμμάτων. Αυτό οδηγεί σε διαρκείς μειώσεις των καταβαλλόμενων ποσών τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές του ασφαλιστικού συστήματος.