Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ΄εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε αργά χθες ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ο Κουρτς έχει πει πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προκειμένου να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν συγκρουστεί για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας είναι ένα μικροσκοπικό κλάσμα της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, που διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7. Κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας.

«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς ανήκει στην ίδια συντηρητική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως και το Fidesz του Ορμπάν. Η Αυστρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη του έτους.

Ο Ορμπάν αναμένεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την τρίτη  πριν από τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για τη διαδικασία του Άρθρου 7 αργότερα αυτή την εβδομάδα.

O Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7.

«Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία ενός δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.