Τα θερμά του συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο, για την βράβευσή του στο φεστιβάλ της Βενετίας, εκφράζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον σκηνοθέτη ως ένα από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής μας.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «από το 2009 με τον «Κυνόδοντα», που σηματοδότησε την πρώτη έξοδο από τα σύνορα της χώρας για τον νεαρό τότε σκηνοθέτη, μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής μας, έχει παρουσιάσει τις ταινίες του στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ και έχει βραβευτεί γι" αυτές».

«Έτσι και φέτος, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η τελευταία του ταινία, το «The Favourite», μια κωμωδία εποχής, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, ενώ κριτικοί και κοινό την υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό» αναφέρει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Μέσα από μια διαδρομή που ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά συνεχίζεται πλέον στο εξωτερικό, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο προσωπικό ύφος, τη δική του κινηματογραφική γλώσσα, και έναν ιδιαίτερο τρόπο να θίγει καίρια ζητήματα και να διατυπώνει προβληματισμούς για την εποχή μας. Πολιτικός με τον δικό του τρόπο, ο Έλληνας σκηνοθέτης καταφέρνει να δημιουργεί ταινίες πολυεπίπεδες και ανοιχτές σε διαφορετικές ερμηνείες, ασκώντας χωρίς διδακτισμό ή βαρύγδουπα μηνύματα μια καυστική και οξυδερκή κριτική στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και στον τρόπο που κατασκευάζεται εντός της το σύγχρονο υποκείμενο.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η καριέρα του εξελίσσεται αποκλειστικά εκτός της χώρας μας μοιάζει εύλογο και σίγουρα του δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να προοδεύει και να υλοποιεί το δημιουργικό όραμά του. Ωστόσο, από την πλευρά της, η ελληνική πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών του κινηματογράφου και να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους νεότερους δημιουργούς. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της κινηματογραφικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δείχνει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την 7η τέχνη.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα πιο θερμά του συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο για την πρόσφατη επιτυχία του».