Αντιμέτωποι με την άρση του τραπεζικού τους απόρρητου τους και μάλιστα σε βάθος πενταετίας θα βρεθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αυτή τη δυνατότητα δίνει ο αναμορφωμένος νόμος για την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και αυστηροποιεί το καθεστώς με στόχο την αποβολή των στρατηγικά κακοπληρωτών οι οποίοι κρύβουν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία και ενώ έχουν την δυνατότητα δεν πληρώνουν τις οφειλές τους.

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι με την άρση του τραπεζικού απορρήτου θα εντοπιστούν τουλάχιστον 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις που υπάχθηκαν στο νόμο Κατσέλη και εκτιμάται ότι αποτελούν τον έναν στους τρεις από το σύνολο των 150.000 δανειοληπτών της ευνοϊκής ρύθμισης, με συνολικά «κόκκινα»» δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, υπολογίζεται ότι 13,1 δισ. ευρώ είναι η αξία των δανείων που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας, για την οποία εκκρεμεί η έκδοση της τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.

Μάλιστα, από αυτά περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν απαιτήσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των τραπεζών, το επόμενο διάστημα θα γίνουν μαζικές προτάσεις διευθέτησης των δανείων που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη, προκειμένου οι υποθέσεις να κλείσουν χωρίς η υπόθεση να φτάσει στην εκδίκαση.

Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν τη ρύθμιση στην οποία θα κατέληγε το δικαστήριο και θα προβλέπουν κουρέματα δανείων έως και 50%, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο δικαιολογείται από την πραγματική οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.