Λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους και ενώ η έξαρση ασθενειών όπως η ιλαρά είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας στον περισσότερο κόσμο, τι ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 3.235 κρούσματα και 4 θάνατοι από ιλαρά, ενώ τα στοιχεία δείχνουν 5 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Σύμφωνα με το Ευρωπαικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η Ελλάδα και η Γαλλία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη τάση αύξησης κρουσμάτων το 2018. Το πλέον τρομακτικό όμως είναι πως, από τα διαθέσιμα στοιχεία, υπολογίζεται πως οι 20 από τις 27 χώρες της ΕΕ είναι εκτός του στόχου εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, με λιγότερο από 95% να είναι επαρκώς εμβολιασμένο. Το ποσοστό αυτό είναι που εξασφαλίζει τη λεγόμενη «ανοσία αγέλης».

Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο τρομακτικοί αν βάλουμε σε αυτούς και την γρίπη, για την οποία στην Ελλάδα ζήσαμε το παράδοξο να μην εμβολιάζονται ούτε επαγγελματίες υγείας.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο παντού και δικαίως, καθώς θεωρείται υπεύθυνο για αυτή την πρωτοφανή για την εποχή μας κρίση δημόσιας υγείας. Σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Ρουμανία οι αντιεμβολιαστικές καμπάνιες έχουν ακολουθηθεί από ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, ενώ κάποιες χώρες λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα που αυστηροποιούν το πλαίσιο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η αγαπημένη μας… ΕΡΤ

Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ούτε μια καμπάνια από το υπουργείο Υγείας ενώ τα ΜΜΕ ασχολούνται κυρίως όταν υπάρχουν νεκροί.

Υπάρχει βέβαια η άποψη πως είναι καλύτερο να μην ασχοληθείς με ένα σοβαρό θέμα αντί να το υποβαθμίσεις ασχολούμενος.

Στην σημερινή εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, μεταδόθηκε βίντεο ρεπορτάζ σχετικά με τους ισχυρισμούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος, συγκεκριμένα την «άποψη» ότι το τριπλό εμβόλιο ΜΜR μπορεί να προκαλέσει αυτισμό.

Η «άποψη» αυτή ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια με την «έρευνα» ενός γαστρεντερολόγου ονόματι Άντριου Ουέικφιλντ, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η έρευνα δεν έχει απλώς καταρριφθεί, έχει αποδειχθεί ότι επρόκειτο για απάτη, οργανωμένη και πληρωμένη από αντιεμβολιαστές, χωρίς έγκριση, με αμέλεια για την υγεία των παιδιών που συμμετείχαν και με παράτυπες μεθόδους (ο γιατρός πήρε δείγματα αίματος από παιδιά σε ένα παιδικό πάρτι, δίνοντας από 5 λίρες στο καθένα). Ο Ουέικφιλντ έχασε την άδεια άσκησεως επαγγέλματος, έγιναν δεκάδες έρευνες για την υπόθεση του, γράφτηκαν εκατοντάδες, χιλιάδες άρθρα σε όλο τον κόσμο. Όλη αυτή η ζημιά από μια γελοία, σχεδόν αρρωστημένη, απάτη.

Όλα αυτά όμως δεν έπαιξαν στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Στο ρεπορτάζ έπαιξε μόνο το γεγονός ύπαρξης της έρευνας περί αυτισμού, χωρίς να ειπωθούν ποτέ τα υπόλοιπα. Αντ’ αυτών ακούστηκε ότι «την άποψη αυτή (σ.σ. περί επικίνδυνων εμβολίων) δεν έχουν μόνο γονείς αλλά και ειδικοί» και, προς επίρρωση αυτού, φιλοξενήθηκαν απόψεις ενός δηλωμένου αντιεμβολιαστή κι ενός γιατρού που θεωρεί πως κάποια εμβόλια είναι «άσκοπα».

Μετά το βίντεο ακολούθησε συζήτηση στο στούντιο. Στην οθόνη του ο τηλεθεατής διάβαζε το θέμα της στο σούπερ: «Σώζει ή απειλεί ζωές το εμβόλιο;». Ότι δηλαδή είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί αλλά μπορεί να είναι αντικείμενο ντιμπέιτ που θα το κάνει ο παρουσιάστης, ο κ. Κώστας Αρβανίτης.

Ο κ. Αρβανίτης λοιπόν αναρωτιόταν «ποιος καθορίζει ποια εμβόλια πρέπει να κάνουμε» και αν «δέχονται bullying στο σχολείο τα παιδιά των αντιεμβολιαστών», υποθέτω (θέλω να υποθέτω) σε μια προσπάθεια να δείξει πως συναισθάνεται και τον σκεπτικιστή τηλεθεατή του, στην οποία κατέληξε να ακούγεται κι αυτός έτσι. Στο πάνελ ήταν φιλοξενούμενη η καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, η οποία, με αξιοθαύμαστη υπομονή, εξηγούσε πόσο επικίνδυνες ανοησίες είναι αυτές που επέλεξε να μεταδώσει η δημόσια τηλεόραση, διερωτώμενη, με τη σειρά της, αν έχει το ηθικό δικαίωμα ένας γονιός να θέσει το παιδί του σε κίνδυνο. Αυτό το ρητόρικο ερώτημα ο παρουσιαστής το σχολίασε λέγοντας «βάζετε μια άλλη διάσταση…».

Σε άλλη διάσταση

Μόνο που δεν είναι «μια άλλη διάσταση». Είναι η μόνη διάσταση. Αν πρέπει να βάλουμε μια ακόμη θα βάλουμε και τη νομική. Γιατί ο νομικός πολιτισμός έχει άποψη και για την προστασία των παιδιών από τους γονείς τους, εφόσον χρειαστεί, και για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την ενημέρωση και τις υποχρεώσεις των ΜΜΕ σε σχέση με αυτήν.

Σκεφτείτε το ως εξής: θα κάνατε μια εκπομπή με θέμα «κάνει καλό ή κακό το τσιγάρο;».

Θα παρακολουθούσατε στα σοβαρά μια συζήτηση με τίτλο «σώζει ή απειλεί ζωές η ζώνη ασφαλείας;».

Θεωρείτε ότι όλες οι απόψεις για ένα θέμα, ακόμη και υγείας, θα πρέπει να παρουσιάζονται ισότιμα στις σοβαρές εκπομπές; Θα συμφωνούσατε δηλαδή να γίνει συζήτηση για τον καρκίνο με τίτλο «να κάνω χημειοθεραπεία ή να κάνω τον σταυρό μου;»

Και μάλιστα με την επισήμανση ότι «συμφωνούν και ειδικοί»;

Κάπου εδώ έρχεται το ερώτημα τι κάνει το υπουργείο Ύγειας για όλη αυτή την κατάσταση. Σε άλλες χώρες νομοθετούν ξανά. Σε άλλες χώρες κυνηγάνε τους γιατρούς που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών.

Εδώ οι υπουργοί τη βγάζουν στο Facebook κι η δημόσια τηλεόραση βάζει ερωτηματικά. Καλή τύχη να ΄χουμε.