Η εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσον αφορά τους δασμούς δεν έχει αναιρέσει τις «βαθιές διαφωνίες» των δύο πλευρών ως προς την εμπορική πολιτική, τόνισε την Πέμπτη η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να εξαλειφθούν εντελώς οι δασμοί στα αυτοκίνητα, χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή», και υποστήριξε ότι η εμπορική πολιτική των Βρυξελλών είναι «τόσο κακή όσο σχεδόν της Κίνας», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο Τραμπ συμφώνησε τον Ιούλιο να απόσχει από την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα ενόσω τα δύο μέρη προσπαθούν να άρουν άλλα εμπόδια στο διμερές εμπόριο, απόφαση που περιγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σημαντική παραχώρηση από μέρους της Ουάσιγκτον.

Ειδική ομάδα εργασίας

Μιλώντας στην επιτροπή Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) την Πέμπτη, η επίτροπος Εμπορίου Μάλμστρεμ αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας της οποίας θα ηγηθούν η ίδια και ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και θα εξετάσει το πώς μπορεί να απαλειφθούν οι δασμοί σε βιομηχανικά αγαθά εκατέρωθεν.

«Δεν διαπραγματευόμαστε εμείς οτιδήποτε, έχουμε ομάδα εργασίας. Εχουμε βαθιές διαφωνίες με τις ΗΠΑ όσον αφορά την εμπορική πολιτική», τόνισε η Μάλμστρεμ.

Πολλά μέλη του ΕΚ είχαν ασκήσει οξύτατη κριτική στην πρόταση να συναφθεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η λεγόμενη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), οι διαπραγματεύσεις για την οποία όμως ανεστάλησαν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Δεν θα ξαναρχίσουμε (συνομιλίες για) την TTIP (...) Μπορεί να υπάρξει πολύ πιο περιορισμένη εμπορική συμφωνία, η οποία θα επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στους δασμούς», ανέφερε η Μάλμστρεμ.

Για τα αυτοκίνητα

Η επίτροπος Εμπορίου σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να μηδενίσει τους δασμούς της στα αυτοκίνητα εάν οι ΗΠΑ πράξουν το ίδιο, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από την προσωρινή συμφωνία που συνήφθη τον Ιούλιο.

«Θα το κάναμε εάν το έκαναν εκείνοι. Αυτό μένει να το δούμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ελπίζει να έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ως το τέλος της πενταετούς θητείας της Κομισιόν, στις 31 Οκτωβρίου 2019.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπλούμπεργκ, ο Τραμπ δήλωσε για την πρόταση να μηδενιστούν οι δασμοί στα αυτοκίνητα ότι «δεν επαρκεί», διότι «οι καταναλωτικές τους συνήθειες (σ.σ. των ευρωπαίων) είναι να αγοράζουν τα δικά τους αυτοκίνητα, όχι τα δικά μας».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν εξίσου κακή με την Κίνα, απλώς μικρότερη», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Διαφωνούμε με τους δασμούς σε Κίνα και Τουρκία»

Η ΕΕ συνεχίζει να διαφωνεί με τις ΗΠΑ, ειδικά εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να εμποδιστεί ο διορισμός επιδιαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εξαιτίας των πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και εξαιτίας της σκληρής αμερικανικής στάσης έναντι της Κίνας.

Η Μάλμστρεμ επισήμανε ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες και πολλοί αμερικανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός πως πολλά αγαθά έχουν γίνει πολύ ακριβότερα στις ΗΠΑ εξαιτίας των δασμών.

Η ΕΕ μοιράζεται πολλές από τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσον αφορά την Κίνα, ειδικά για τις κρατικές ενισχύσεις της βιομηχανίας, τις κρατικές επεμβάσεις στην οικονομία και τις εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, αλλά θεωρεί λάθος την προσέγγιση της Ουάσιγκτον, συμπλήρωσε η επίτροπος Εμπορίου.

«Μοιραζόμαστε αυτές τις ανησυχίες (που εκφράζουν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης), αλλά δεν συμφωνούμε με τις μεθόδους τους, την επιβολή δασμών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα, όπως και στην Τουρκία. Δεν μοιραζόμαστε την άποψη των ΗΠΑ ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να κερδηθούν», εξήγησε.