Ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν κάλεσε του πλούσιους να ξεκινήσουν να πληρώνουν φόρους και δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα υιοθετήσει πολιτική λιτότητας με στόχο τη μείωση του χρέους, μια επιχείρηση που θα ξεκινήσει με την πώληση του στόλου των αλεξίσφαιρων κυβερνητικών οχημάτων.

Στο πρώτο του διάγγελμα προς το Έθνος αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Χαν παρουσίασε το όραμά του για ένα «Νέο Πακιστάν» αναφερόμενος διεξοδικά στην ανάγκη να αλλάξει ουσιαστικά η χώρα του μέσω της μείωσης της φτώχιας, της εισαγωγής ενός ισλαμικού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας και της της ελάττωσης του υψηλού χρέους. «Έχουμε την κακή συνήθεια να ζούμε από τα δάνεια και τη βοήθεια άλλων χωρών» σημείωσε ο επικεφαλής της πακιστανικής κυβέρνησης.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει με αυτόν τον τρόπο. Κάθε χώρα πρέπει να στηρίζεται στις δυνάμεις της». Ο 65χρονος Χαν, πρώην πρωταθλητής του κρίκετ, ορκίστηκε χθες Σάββατο.

Επικρίνοντας τον πολυτελή τρόπο ζωής της πακιστανικής κυβερνώσας ελίτ, ο νέος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μείνει σε ένα μικρό τριάρι αντί την ανακτορική οικία των πρωθυπουργών της χώρας.

Τόνισε επίσης ότι σχεδιάζει να έχει μονάχα δύο υπηρέτες αντί για τους 524 που μπορεί να έχει ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός. Επιπλέον, ο Ίμραν Χαν αναφέρθηκε στα σχέδιά του να πουλήσει τον στόλο των αλεξίσφαιρων κυβερνητικών οχημάτων. «Θέλω να πω στον λαό μου, θα ζήσω μια απλή ζωή, δεν θα σπαταλήσω τα χρήματά σας» υπογράμμισε, απευθύνοντας έκκληση στους Πακιστανούς υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό να επενδύσουν στη χώρα και προτρέποντας τους πλούσιους να αρχίσουν να πληρώνουν φόρους. «Είναι ευθύνη σας να πληρώνετε φόρους» είπε ο πρωθυπουργός.

«Σκεφτείτε ότι πρόκειται για τζιχάντ (ιερό πόλεμο), ότι πρέπει να πληρώνετε τους φόρους για τη βελτίωση της χώρας σας».