Προσβολή στη μνήμη 88 και πλέον συμπολιτών μας που κάηκαν στο Μάτι, αποτελεί η συμπεριφορά ορισμένων επαγγελματιών πολιτικών, στελεχών της κυβέρνησης κι όχι μόνο. Μέσα σε σχεδόν δύο εβδομάδες εκστομίστηκαν απίστευτες εκφράσεις που σε άλλες χώρες θα αποτελούσαν βασική αιτία παραίτησης. Ή αποπομπής από έναν ισχυρό κυβερνήτη.

Αυτή η κυβέρνηση, ωστόσο, άφησε να περάσουν τόσες ημέρες, δεν ζήτησε ούτε μια συγγνώμη, άρχισε να ψελλίζει μετά από πολύ καιρό κάποιες κουβέντες για λάθη, μιας και το αίμα των νεκρών άρχισε να βαραίνει τις πλάτες τους. Το κυριότερο: Από τις 23 Ιουλίου, την ημέρα της εθνικής τραγωδίας μόνον ο Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε και αυτός μετά από 11 ημέρες καθυστέρηση κι αφού χρησιμοποιήθηκε ως «Ιφιγένεια» για να περισώσει κάτι από τη χαμένη αξιοπρέπεια της πρώτης φοράς Αριστερά.

Όμως, μόνον οργή μπορούν να προκαλούν άνθρωποι όπως ο Παύλος Πολάκης ο οποίος ακόμη και τώρα επιλέγει να είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Αμετροέπεια και κυνισμός

Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί αν όχι ανοησία, αμετροέπεια ή απίστευτος κυνισμός η δήλωσή του για τον αριθμό των νεκρών που «θόλωσε» την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής την ημέρα της φωτιάς. Κι όμως, είχαμε σχεδόν 100 νεκρούς.

«Αποτελεσματικά λειτούργησε το σύνολο των μηχανισμών του κράτους, όσο και αν ο τελικός αριθμός των θυμάτων «θολώνει» την εικόνα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, λες και ο αριθμός των νεκρών είναι απλά μια στατιστική που χάλασε το… νέο success story της επιτυχημένης διαχείρισης της πυρκαγιάς. Αν μη τι άλλο είναι ασέβεια προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους.

Μετά από 13 ημέρες που η Ρένα Δούρου ήταν «αγνοούμενη» δίνει μια συνέντευξη για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και τι λέει:

«Εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με mail, δεν έγινε ποτέ σε καμιά υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε, δε μπορώ να ξέρω».

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη ‘μου έτυχε η στραβή στη βάρδια μου’, οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες. Και αυτό σημαίνει πέρα από την ανάληψη της ευθύνης και -ενδεχομένως- την τιμωρία, σκληρή δουλειά. Δουλειά με έμπρακτα αποτελέσματα».

Ηταν δηλαδή για τη Ρένα Δούρου… η στραβή οι 88 νεκροί, κι ότι από τώρα και στο εξής θα δουλέψει σκληρά. Μα τώρα είναι πια αργά. Χάθηκαν τόσες ζωές και μια περιοχή καταστράφηκε. Τι άλλο δηλαδή να συμβεί στη… βάρδια της για να παραιτηθεί;

Αλλά ας πάμε και σε άλλες προκλητικές εκφράσεις, δείγμα του ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη επίγνωση της πραγματικότητας που ζει η χώρα.

Νίκος Τόσκας στην συνέντευξη που έβαλε την ταφόπλακα στην καριέρα τους: «Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη». Δεν βρήκε ούτε ένα επιχειρησιακό λάθος όταν για μια σειρά από λάθη, και δικής του αρμοδιότητας κάηκε το Μάτι.

Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό». Κι όμως, αυτός ο αρχηγός παραμένει στη θέση του ακόμη και σήμερα που ο πολιτικός του προϊστάμενος παραιτήθηκε.

Αρχηγός της Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ. Εκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους».

Πως μπορείς να λες ότι είσαι υπερήφανος όταν όλοι ξέρουν ότι εκείνη την ημέρα επικράτησε το απόλυτο μπάχαλο στην Αστυνομία;

Κίνηση Πράττω, δηλαδή Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Καπάκης: «Στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».

Αυτά λένε οι εκπρόσωποι της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, «Πράττω». Ηταν απασχολημένοι με τα μνημόνια και δεν άλλαξαν τις δομές του κράτους για να μην καούν τόσοι άνθρωποι. Μάλιστα δεν ζήτησαν συγγνώμη στην ίδια ανακοίνωση, για τους νεκρούς αλλά για τα… μνημόνια. Εδώ ο κυνισμός και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Νίκος Κοτζιάς σε ποιητική διάθεση, ενώ το αίμα των 88 ανθρώπων είναι ζεστό, στέλνει μήνυμα στους φίλους του: «Ο Αύγουστος χαμογελά χαϊδεύοντας τα αστέρια των ουρανών, θέλει να ακούει το γέλιο των παιδιών, να ατενίζει την ελπίδα χαραγμένη στο πρόσωπό μας. Καλό μήνα μας εύχεται με λάμψη πονηρή στα μάτια του». Είναι αυτό που λέμε «ποιητής εκ του προχείρου, έχων τη μορφή του χοίρου».

Πάνος Καμμένος στα… Καμμένα. Του λέει χαροκαμένος κάτοικος στο Μάτι ότι δεν τον βοήθησε κανείς και σώθηκε μόνος του και ο υπουργός Αμυνας τους απαντά: «Αυτά τα λες εσύ και ο Πορτοσάλτε του Σκάι».

Φταίνε οι αυθαιρετούχοι

Πάνος Καμμένος νούμερο 2: «Αυτό είναι έγκλημα του παρελθόντος. Ολες αυτές οι περιουσίες, η πλειοψηφία τους, είναι χωρίς άδεια και είχαν κάνει κατάληψη των ακτών χωρίς άδεια . Μετά από μία τέτοια τραγωδία είναι καιρός να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες». Φταίνε οι νεκροί που είχαν αυθαίρετα δηλαδή, επομένως να καεί όλη η Ελλάδα που είναι μέσα στην άναρχη δόμηση.

Πάνος Καμμένος νούμερο 3: Στη θάλασσα μόνο πέντε πνίγηκαν», είπε ο υπουργός λες και δεν έγινε και τίποτε αφού εκεί σώθηκαν και μερικές εκατοντάδες.

Σωκράτης Φάμελλος. Ο υπουργός ή «το αφεντικό τρελάθηκε» με το νόμο που έφερε για τα αυθαίρετα λέει στη συνέντευξη τύπου: ««Πολιτική ευθύνη σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να αναστείλουμε τις ευθύνες που οδήγησαν στις απώλειες τόσων ανθρώπων. Να φροντίσουμε ώστε κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβιστεί ξανά σε κανένα φράχτη και καμία μάντρα» .

Χρήστος Σπίρτζης: Αυτός που ως πρόεδρος του ΤΕΕ έλεγε πώς να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα στο Μάτι τόνισε πρόσφατα:«Η μάντρα που κάηκαν οι 26 άνθρωποι, δεν είναι τυχαίου ανθρώπου σε σχέση με το πολιτικό σύστημα: Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου έχει σχέσεις με πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας». Λες κι έχει καμιά σημασία ποιος είναι ο αυθαιρετούχος

Νεκτάριος Σαντορινιός: «Οι αρχηγοί μπορεί να δώσανε τις σωστές οδηγίες αλλά είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται από κάτω. Οι οποίοι έπρεπε να υλοποιήσουν τις οδηγίες και πιθανόν να τις υλοποίησαν λάθος». Αλλά… καμιά παραίτηση.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η αντικειμενική πραγματικότητα υπερέβη τη βούληση». Ο προκλητικός υπουργός που δεν είχε μια συγγνώμη να πει, δεν κατέβασε ούτε μια φορά το κεφάλι από ντροπή.

Φταίνε τα μνημόνια

Θεανώ Φωτίου: «Λόγω του ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και ρίξαμε όλη μας την προσοχή εκεί, να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, μπορεί να μην το δουλέψαμε όπως οφείλαμε να το δουλέψουμε».

Φταίνε τα μνημόνια για τους νεκρούς στο Μάτι λοιπόν. Βρήκαμε τον ένοχο.

Αλέξης Τσίπρας: «Θέλω να απευθύνω έκκληση και προς τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται σε κίνδυνο, αυτό που προέχει δεν είναι ετούτη την ώρα –όσο και αν είναι για τον καθένα μας ανεκτίμητο– η περιουσία, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε άλλο και κάθε τι είναι η ανθρώπινη ζωή. Συνεπώς όλοι θα πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να φροντίσουμε να προστατεύσουμε το πιο πολύτιμο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι περιουσίες, όλα όσα έχουνε μια υλική αξία ξαναγίνονται. Οι ανθρώπινες ζωές είναι αυτές που δεν μπορούν να ξαναγυρίσουν».

Αυτά τα λέει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου ενώ γνωρίζει ότι έχουμε νεκρούς, πιθανότατα δεκάδες.

Αλέξης Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη και σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς». Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμιά παραίτηση, χωρίς καμιά αποπομπή, συγγνώμη ή μεταμέλεια;

Προκόπης Παυλόπουλος: «Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η θυσία τους όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά καθορίζει το δικό μας δημοκρατικό χρέος».

Ο Πρόεδρος μιλά για τους νεκρούς στο Μάτι όχι για τους νεκρούς στο… αλβανικό μέτωπο για παράδειγμα.