Με ένα νυχτερινό επικοινωνιακό σόου που θύμιζε ανάλογες κινήσεις όπως το 2007 από την κυβέρνηση Καραμανλή μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ημερών, αναδεικνύοντας το στοιχείο του εμπρησμού.

Το σκηνικό είχε ως πρωταγωνιστές τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Σωτήρη Τερζούδη και Κώστα Τσουβάλα. Αίσθηση προκάλεσε πως δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική από τα κυβερνητικά στελέχη. Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι κυβερνητικοί παράγοντες και οι αρχηγοί έθεσαν το επιχείρημα περί της ύπαρξης σοβαρών στοιχείων, όχι απλά ενδείξεων, για εμπρησμό, ενώ μίλησαν για εγκληματική ενέργεια, δίνοντας επί της ουσίας συνέχεια στην προ ημερών αναφορά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «ασύμμετρο φαινόμενο». Μάλιστα, αυτό ενισχύθηκε (σ.σ. το 2007 δεν υπήρξε τέτοια υποστήριξη τεχνικού χαρακτήρα) με τα στοιχεία που προβλήθηκαν από τον παριστάμενο πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και προέρχονται από διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων (Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, ΝASA κ.ά.). Συγκεκριμένα ο Ν. Τόσκας είπε ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό και αναφέρθηκε στις ενέργειες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, ενώ μίλησε για εύρημα στην Πεντέλη. Ακόμη παρουσιάστηκαν στοιχεία από δορυφόρο τα οποία, όπως τονίστηκε, δόθηκαν στην Πυροσβεστική, και δείχνουν την ταυτόχρονη εκδήλωση της πυρκαγιάς και τις 13 θερμικές εστίες σε διαφορετικά σημεία.

Επίσης αναδείχθηκε και το επιχείρημα περί των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ουσιαστικά η θεώρηση αυτή παραπέμπει στη θεωρία περί «στρατηγού ανέμου» το 2007 από τον Βύρωνα Πολύδωρα επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν αναγνωρίστηκαν λάθη από τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, λέγοντας ότι προσπαθούν να βρουν τι έγινε λάθος και δεν βρίσκουν. «Είναι λάθος να επιρρίπτονται ευθύνες… ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει η εκκένωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων σε μιάμιση ώρα…» είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Θλιβερή παράσταση». Με μια λιτή αλλά ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση απάντησε η Νέα Δημοκρατία στη συνέντευξη Τύπου των Τόσκα – Τζανακόπουλου την οποία αποκαλεί «θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης». Ανάλογες ήταν και οι ανακοινώσεις από το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.