Ολόκληροι οικισμοί έμοιαζαν να αποτελούν μέρος σκηνικού από ταινία καταστροφής: διαλυμένα σπίτια που «κάπνιζαν» κάτω από τον σκοτεινό ουρανό (με την κλειστοφοβική κιτρινωπή απόχρωση), καμένα αυτοκίνητα, αυλές γεμάτες στάχτη, μαυρισμένα κουφάρια δέντρων και δρόμοι καλυμμένοι με αποκαΐδια. Είναι η θλιβερή πραγματικότητα, όπως αναδείχθηκε χθες με το πρώτο φως της ημέρας, στις γειτονιές των οικισμών Γαλήνη, Πανόραμα, Μαρούγκα και Βενίστρες στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας του Δήμου Μεγαρέων. Στα Γεράνεια Ορη (στις πλαγιές του βουνού βόρεια της Κινέτας), όπου έγιναν στάχτη τουλάχιστον 27.380 στρέμματα, η Πυροσβεστική εξακολουθούσε χθες να επιχειρεί σε μεγάλο ενεργό μέτωπο φωτιάς που κατευθυνόταν δυτικά προς τους Αγίους Θεοδώρους. Γι’ αυτό ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης αποφάσισε την εκκένωση για προληπτικούς λόγους των οικισμών Λιοντάρι, Κατσιβίρι και Νέα Πολιτεία.

Την ίδια ώρα, στους οικισμούς τους οποίους σάρωσαν προχθές οι φλόγες κυριαρχούσαν η απελπισία και η οργή. Κάτοικοι οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει άρον άρον τα σπίτια τους, επέστρεψαν χθες τα ξημερώματα και αντίκρισαν κατάματα το μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες τους, ενώ αρκετοί κατήγγειλαν την ανυπαρξία δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα να «προσπαθούμε να σβήνουμε τη φωτιά με λεμονάδες», όπως είπε ο Γιάννης Πικρός, μόνιμος κάτοικος της περιοχής εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. «Οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Είμαι εδώ 40 χρόνια και ακόμα μας φέρνουν το νερό με βυτία» πρόσθεσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κυριάκος Ιωσηφίδης. «Ξημέρωσε μαύρη μέρα. Τουλάχιστον γλιτώσαμε τις ζωές μας» έλεγε ένας 50χρονος, καθώς τριγυρνούσε σαστισμένος στην πνιγμένη στις στάχτες αυλή του, ενώ οι γείτονές του, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, προσπαθούσαν να του δώσουν κουράγιο: «Σε μισή ώρα η φωτιά είχε κατέβει από το βουνό και περνούσε στους οικισμούς. Τρέξαμε να ξεφύγουμε και βλέπαμε από μακριά τη φωτιά να περικυκλώνει το σπίτι».

Στην ευρύτερη περιοχή περίπου 200 σπίτια υπέστησαν ζημιές (σε κάποια η καταστροφή είναι ολοκληρωτική), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών Αρχών. Ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης τόνισε στα «ΝΕΑ» ότι ξεκίνησαν ήδη αυτοψίες για τον επίσημο απολογισμό των ζημιών: «Το ευτύχημα είναι ότι δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα, ούτε καν τραυματισμούς, αλλά ούτε αγνοουμένους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση παρέμενε δύσκολη για το Πυροσβεστικό Σώμα και χθες, καθώς παρέμεναν εστίες πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη.

Αναζωπυρώσεις σε Χανιά και Κορινθία

Ωρες αγωνίας πέρασαν και χθες οι κάτοικοι στον Αποκόρωνα Χανίων καθώς ο πύρινος εφιάλτης της Δευτέρας (στη θέση Μετόχι Βρυσών) ζωντάνεψε το μεσημέρι με αναζωπυρώσεις σε τρία διαφορετικά σημεία. Την ίδια στιγμή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδιναν τη μάχη της κατάσβεσης και στον Πλατανιά Χανίων (στην στη θέση Κακόπετρα). Μάλιστα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, έγινε για προληπτικούς λόγους εκκένωση του οικισμού Κοτσιφιανά. Επίσης το προχθεσινό μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς στη θέση Ζεμενό του Κιάτου Κορινθίας παρέμενε ενεργό ώς και αργά χθες το απόγευμα και στην κατάσβεση συμμετείχαν τουλάχιστον 190 πυροσβέστες αλλά και από αέρος δύο αεροσκάφη Καναντέρ.