Νέες ισχυρές πιέσεις δέχτηκε χθες η λίρα Τουρκίας καθώς εντείνονται εκ νέου οι φόβοι για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Αγκυρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού που καλπάζει και για τη συνεχή αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οι νέες έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία της λίρας καταγράφηκαν αμέσως μετά την κίνηση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Ηταν η πρώτη επίσημη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές και οι αγορές περίμεναν αύξηση επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης.

Μετά την απόφαση αυτή η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 4% σχεδόν και έφτασε τις 4,91 λίρες πριν να υποχωρήσει ελαφρά στη συνέχεια. Η λίρα έχει χάσει φέτος πάνω από 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι πωλήσεις στη λίρα δεν εκδηλώθηκαν επειδή δεν αυξήθηκαν τα επιτόκια αυτά καθαυτά, αλλά κυρίως οι διεθνείς επενδυτές εξέλαβαν την απόφαση αυτή ως ένδειξη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εξακολουθεί να ελέγχει αυστηρά την κεντρική τράπεζα.

Κανονικά, όταν ο πληθωρισμός αυξάνεται πολύ, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για να τον φρενάρουν. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε τον Ιούνιο το 15,3%, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών. Η νέα αυτή αύξηση στις τιμές πλήττει το πορτοφόλι των νοικοκυριών που βλέπουν να γίνονται όλο και πιο ακριβά τα προϊόντα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 17,75%. Πριν από την ανακοίνωση αυτή η ισοτιμία του δολαρίου ήταν 4,76 λίρες. Σε δηλώσεις του πριν από την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμαϊράκ, είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εναντιωθεί στις αγορές. Αυτό είχε ερμηνευτεί ως σημάδι ότι θα υπάρξει αύξηση στο κόστος δανεισμού. Τελικά όμως οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν δημιουργώντας ερωτηματικά για τα μηνύματα που περνά η Αγκυρα στις αγορές.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Απρίλιο και μετά σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη συνεχή υποτίμηση της λίρας. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές, πριν και μετά τις εκλογές, ότι θέλει να δει τα επιτόκια να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα ώστε να αυξηθεί ο δανεισμός και να υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία. Οι δηλώσεις αυτές όμως έχουν προβληματίσει τις αγορές που ανησυχούν για «υπερθέρμανση» της τουρκικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν αναζητούν καθησυχαστικά σημάδια, τα οποία όμως δεν έχουν έρθει ακόμη, με αποτέλεσμα να είναι συνεχείς οι πιέσεις στο εθνικό νόμισμα της χώρας.