Τη χρηματοδότηση με 24 εκατ. ευρώ δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 44,4 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο όρος Βέρμιο της Βόρειας Ελλάδας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η ΕΤΕπ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέγραψαν σχετική συμφωνία δανειοδότησης και το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ.

Τα δύο αιολικά πάρκα θα έχουν συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 44,4 MW, η οποία θα κατανέμεται ανάμεσα στο πάρκο της θέσης Ερεσού Υψωμα – Φούρκα (παραγωγικής ικανότητας 36 MW) και σε εκείνο της θέσης Λεύκες – Κερασιά (παραγωγικής ικανότητας 8,4 MW). Από κοινού, θα φιλοξενούν 22 ανεμογεννήτριες εγκατεστημένες σε πολύπλοκα πεδία με ύψος άνω των 1.400 μ. και θα συνδέονται με το δίκτυο μεταφοράς μέσω ενός νέου υποσταθμού μέσης και υψηλής τάσης και με υπόγεια καλώδια μέσης τάσης μήκους 8,5 και 16 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Την ανακοίνωση της ΕΤΕπ συνόδευσαν με δηλώσεις τους ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Τζόναθαν Τέιλορ. Ο Μοσκοβισί σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης στις 20 Αυγούστου, η χώρα θα σταθεί στα δικά της πόδια, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της και οικονομικά».

Από την πλευρά του ο Τέιλορ σημείωσε: «Οπως υποσχεθήκαμε πέρυσι, παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις στον ελληνικό τομέα της ενέργειας και παραμένουμε έτοιμοι να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση υγιών έργων που πληρούν τα κριτήριά μας και ανταποκρίνονται στις ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ».