Ηταν μόλις λίγες ώρες μετά το τέλος της συνάντησης Πούτιν – Τραμπ όταν μια 29χρονη Ρωσίδα, η Μαρία Μπούτινα, συνελήφθη στην Ουάσιγκτον με την κατηγορία της κατασκοπίας. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η Μπούτινα εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και είχε καταφέρει να διεισδύσει σε πολιτικές οργανώσεις.

Η σύλληψη της 29χρονης Ρωσίδας δεν είναι πάντως το μοναδικό επεισόδιο κατασκοπίας που ρίχνει τη σκιά του στη σχέση των δυο πλευρών. Η Glavnoye Razvedyvatel’noye Upravleniye, πιο γνωστή παγκοσμίως ως GRU, είναι η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού. Σε αυτήν ανήκουν οι 12 ρώσοι αξιωματούχοι που κατηγορήθηκαν επισήμως την περασμένη Παρασκευή από τον αμερικανό ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για το χακάρισμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος, και δη της ομάδας της Χίλαρι Κλίντον, κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η ίδια υπηρεσία ωστόσο, αποκαλύπτουν οι «New York Times», μπορεί να είναι υπεύθυνη και για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα που σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου στο Σόλσμπερι εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Σύμφωνα με έναν βρετανό αξιωματούχο, έναν αμερικανό αξιωματούχο και έναν πρώην αμερικανό αξιωματούχο με γνώση της έρευνας που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, οι βρετανοί ερευνητές θεωρούν πως η δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του ήταν πιθανόν έργο εν ενεργεία ή πρώην πρακτόρων της GRU, που στάλθηκαν στον τόπο διαμονής του στη Νότια Αγγλία. Οι βρετανικές Αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση των ατόμων που θεωρούν ότι πραγματοποίησαν την επιχείρηση, επεσήμανε ο πρώην αμερικανός αξιωματούχος. Παράλληλα, δεν έχουν αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο να ευθύνεται κάποια άλλη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ή κάποιο ιδιωτικοποιημένο απότοκό της.

Αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, σημειώνουν πως η GRU λειτουργεί ως  μυστική δύναμη κρούσης του Κρεμλίνου σε διαμάχες ανά τον κόσμο. Η υπηρεσία έχει συνδεθεί με τον υβριδικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εχει εμπλακεί στην κατάληψη πόλεων της Συρίας εξ ονόματος του Μπασάρ αλ Ασαντ. Σε περισσότερο ειρηνικές περιοχές, σημειώνουν οι «New York Times», η GRU έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση ή την αναμόχλευση κοινωνικής αναταραχής, για παράδειγμα «κινητοποιώντας σλάβους εθνικιστές στο Μαυροβούνιο και χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις με σκοπό να εμποδιστεί η πρόσφατη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος» της ΠΓΔΜ.

Η δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του με έναν νευροτοξικό παράγοντα της ομάδας «νόβιτσοκ» είναι μια διαφορετική επιχείρηση, η οποία εντάσσεται στην παράδοση των ρωσικών και σοβιετικών πρακτικών έναντι των προδοτών. Ο Σκριπάλ υπηρέτησε στην GRU για περίπου 15 χρόνια, εργαζόταν όμως και ως πληροφοριοδότης της βρετανικής MI6 – μία σπάνια προδοσία μεταξύ των αξιωματούχων της GRU, η οποία θα επέβαλε κατά πάσα πιθανότητα μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στα δίκτυά της. Σε ένα βιβλίο που έγραψε για τα χρόνια του Σεργκέι Σκριπάλ ως βρετανού κατασκόπου ένας ρώσος ειδικός σε θέματα κατασκοπείας, ο Νικολάι Λουζάν, γράφει πως ενδεχομένως να έθεσε σε κίνδυνο έως και 300 ρώσους πράκτορες.

Η βρετανική έρευνα προχωρά με σταθερούς ρυθμούς, δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας. «Εχουν μια καλή γενική ιδέα του πότε ταξίδεψαν τα άτομα αυτά, θα φροντίσουν να ελέγξουν τα πρόσωπα όλων των επιβατών στα αεροπλάνα, η Βρετανία είναι άλλωστε η γη των καμερών παρακολούθησης». Τα συμπεράσματα της έρευνας, ωστόσο, θα έχου ν ελάχιστο αντίκτυπο στην GRU: «Από τη δική της πλευρά, εκείνο που έχει πραγματικά σημασία είναι η γνώμη ενός ανδρός, και αυτός ήδη γνωρίζει τι έκαναν ή δεν έκαναν».