Καλοκαίρι είναι, τα σενάρια φουντώνουν, αλλά και οι ασκήσεις επί χάρτου. Αίσθηση, ας πούμε, προκάλεσε η επαναφορά του σεναρίου που θέλει την κυβέρνηση να αναζητεί τρόπο να επαναφέρει την πρόταση για απλή αναλογική ώστε να βρει τους 200 βουλευτές που θα την ψήφιζαν από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Αίσθηση και ενεργοποίηση κουβέντας στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία.

Φαντασία

Μυαλό δεν θέλει πολύ γιατί θα γινόταν κάτι τέτοιο, λένε οι άνθρωποί μου στα μικρά κόμματα. Η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο θα διεμβόλιζε το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και πιθανώς θα αναχαίτιζε το κόμμα που θα είχε αυτοδυναμία, προφανώς όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά, στο φαντασιακό των σχεδιασμών, τονίζω.

Εξίσωση

Κι αυτό αφού η εν λόγω όμως εξίσωση, μαθαίνω, δεν βγαίνει και τόσο εύκολα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ωστόσο είχε μια ειδοποιό διαφορά ανάμεσα σε άλλα: διατηρούσε το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Αν λοιπόν η κυβέρνηση ήθελε να ανασχέσει ή να περιορίσει την αυτοδυναμία του πρώτου διά μέσου της κατάργησης του μπόνους, σε περίπτωση που επανέφερε την πρόταση… με μπόνους, ουσιαστικά θα ακύρωνε την αρχική της επιδίωξη που θα ήταν το ψαλίδισμα αυτής ακριβώς της αυτοδυναμίας. Αρα, άνθρακες ο θησαυρός.

Υποχώρηση

Χώρια που, όπως τονίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, θα ήταν μια τρανταχτή συμβολική υποχώρηση από μια μάχη που έδωσε η κυβέρνηση στη Βουλή πριν από μήνες. Οι πληροφορίες μου πάντως λένε ότι βάση για την επαναφορά των σεναρίων αποτέλεσε μια αναφορά του Χριστόφορου Βερναρδάκη στη Βουλή. Εκεί ο υπουργός Επικρατείας και άτυπος εκλογολόγος του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε το ΚΙΝΑΛ να συναινέσει στην πρόταση για απλή αναλογική, αφού πλέον θα περνούσε ο τεμαχισμός της Β’ Αθήνας, όπως το ίδιο το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούσε.

Ελιγμός

Οι πηγές μου λένε, για να ξέρετε, πως όλο αυτό ήταν περισσότερο ελιγμός της στιγμής στη συζήτηση στη Βουλή και λιγότερο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, για το τελευταίο αφήνω ένα παράθυρο ανοιχτό, αφού ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε χθεσινή του συνέντευξη στον Real FM δεν το απέκλειε. Μαθαίνω επίσης πως δεν κινούνται όλοι οι κυβερνητικοί στην ίδια γραμμή αντιπερισπασμού. Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν διάφορες αλχημείες για να αναστρέψουν την παγιωμένη φθορά της κυβέρνησης και, όπως φαίνεται, τα σενάρια όλα θα πέσουν στο τραπέζι των ημερών…

Ταλαιπωρία και αδικία

Εξαλλοι, μαθαίνω, είναι στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υφυπουργό Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΤάσο Πετρόπουλοόσον αφορά τις μεγάλες εκκρεμότητες και καθυστερήσειςστην καταβολή οριστικώνσυντάξεων ακόμη και σε ΑμεΑ. Στο Γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν φθάσει στοιχεία με περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων με σοβαρά προβλήματα αναπηρίας (άνω του 80%), οι οποίοι πεθαίνουν περιμένοντας να πάρουν τηνοριστικήσύνταξή τους. Είναι ένα ακόμη δείγμα της… αριστερής νοοτροπίας απέναντι στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, αναρωτιούνται πολλοί, ή επαφίεται στον υφυπουργό τούτη η μεγάλη ταλαιπωρία;

Οι υπογραφές που δεν υπήρξαν

Χαμός τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ με ένα κείμενο που έχει κυκλοφορήσει και υποτίθεται πως υπογράφουν 320 άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Το κείμενο αφορά την υποστήριξή τους με τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πριν ακόμη προλάβει να κοινοποιηθεί προκάλεσε μπάχαλο. Ξέρετε τον λόγο;

Μα διάφοροι εκ των καλλιτεχνών (όπως ηΝένα Βενετσάνου, ηΛένα Αλκαίουκαι οΚυριάκος Κατζουράκης) που φέρεται να το έχουν υπογράψει δεν το είχαν ποτέ υπογράψει.

Μάλιστα αυτό προκάλεσε τον θυμό τους και με δημόσιες δηλώσεις αποσαφήνισαν ότι ουδέποτε υπέγραψαν το εν λόγω κείμενο. Μαθαίνω πως το κείμενο διακινήθηκε από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και μερίδα της τάσης των 53 που θέλανε να υπερθεματίσουν για τη συμφωνία. Καλά ξεμπερδέματα.

Στα Κάτω τα Πετράλωνα

Εχει λαϊκή καταγωγή και το διατυμπανίζει συχνά. Ετσι, η επιστροφή του για την πρώτη επίσημη ομιλία στη γειτονιά που μεγάλωσε δεν μπορούσε παρά να συνοδευτεί από μπόλικη συγκίνηση. Για τονΓιώργο Πατούληο λόγος που χθες είχε προγραμματίσει ομιλία στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα με προορισμό την πλατεία Κοτζιά όπου ως γνωστόν εδρεύει το Δημαρχείο της Αθήνας. Λεπτομέρεια που εντόπισα: υπογράφει σκέτο ως Δήμαρχος και όχι ως Δήμαρχος Αμαρουσίου. Λέτε να προεξοφλεί έτσι και την εκλογή του;