Η επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει τις ευρωεκλογές μαζί με τις περιφερειακές εκλογές φαίνεται να επιβεβαιώνει το σενάριο που εδώ και καιρό συζητούν στο Κίνημα Αλλαγής –αυτό των τριπλών εκλογών, που λόγω τοπικών συσχετισμών εκλαμβάνεται και ως προσπάθεια διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς. Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά από το βήμα της Βουλής ήταν ξεκάθαρη: «Σχεδιασμοί της απελπισίας. Ούτε την έξοδό σας με αξιοπρέπεια δεν μπορείτε να σχεδιάσετε». Οι εξελίξεις, ωστόσο, επιταχύνουν τον στρατηγικό σχεδιασμό, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική πρέπει να βρει το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα. Το στραπάτσο στο τελευταίο Eurogroup, δε, φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές εντός του 2018, πράγμα που ανάγει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε πρώτη προτεραιότητα.

Το κεντρικό σύνθημα, από εδώ και πέρα, είναι ένα: «Καμία χαμένη ψήφος». Η αρμόδια Επιτροπή, με επικεφαλής τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, επιδιώκει να δημιουργήσει «ισχυρά, πολυσυλλεκτικά και προοδευτικά» ψηφοδέλτια, τα όποια θα χρησιμεύσουν ως πόλος έλξης για τους ψηφοφόρους. «Αυτές θα είναι οι πιο προσωπικές εκλογές εδώ και χρόνια» εκτιμά υψηλόβαθμο κεντροαριστερό στέλεχος, συγκρίνοντας το ενδιαφέρον και τις προτάσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2015.

Πολλοί μέσα στον νέο φορέα, μάλιστα, επισημαίνουν πως η οργανωτική δυναμική της παράταξης, σε συνδυασμό με την πολυσυλλεκτικότητα και την ανάμειξη παλιάς και νέας γενιάς, θα φέρει θετικό αποτέλεσμα, όποτε κι αν τελικά λάβουν χώρα οι εκλογές. Η αναζήτηση νέων προσώπων, που όπως επισημαίνεται θα «σηματοδοτούν την ανανέωση», έχει ήδη ξεκινήσει.

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ. Η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων γίνεται σε δύο επίπεδα, τόσο μέσω της Επιτροπής όσο και με απευθείας επαφές της Φώφης Γεννηματά. Με βάση τα δημοσκοπικά ποσοστά και τις εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με τα εκλογικά, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά το Κίνημα Αλλαγής. Η ίδια η Γεννηματά φαίνεται να έχει επιλέξει τον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ οι σημερινοί βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Εύη Χριστοφιλοπούλου προσανατολίζονται στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών και στον ανατολικό της Περιφέρειας Αττικής αντίστοιχα. Στους τομείς της Β’ Αθηνών προσανατολίζονται επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στελέχη του χώρου, όπως ο Κώστας Πανταζής, η Τόνια Αντωνίου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ενώ σχεδόν κλεισμένη θεωρείται η υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα. Δεν αποκλείονται βεβαίως και οι εκπλήξεις, ενώ ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτό της Ελλης Στάη.

Παράλληλα, «κλειδί» για την επομένη των εκλογών θεωρούνται και οι τριεδρικές περιφέρειες, στις οποίες, εφόσον το Κίνημα Αλλαγής βγει τρίτο κόμμα, μπορεί εύκολα να διεκδικήσει έδρες που σήμερα η ΔΗΣΥ δεν έχει. Σημαντικό ρόλο παίζουν, ωστόσο, και περιοχές όπως η Β’ Πειραιώς –η οποία στο παρελθόν έχει αποτελέσει προπύργιο της παράταξης, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έχει βγάλει «κεντροαριστερή» έδρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό φαίνεται να αλλάζει, και γι’ αυτό πολλοί συζητούν το ενδεχόμενο καθόδου. Εκτός από τους παραδοσιακούς για την περιοχή υποψηφίους, όπως ο Παντελής Καμάς, μία εκ των καινούργιων υποψηφίων φαίνεται πως θα είναι και η Ντέπυ Γκολεμά, η οποία επισκέφτηκε πρόσφατα τη Χαριλάου Τρικούπη. Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, στόχος είναι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων, τόσο για τις εθνικές εκλογές όσο και για τις περιφερειακές, να έχει κλείσει –ανάμεσα σε αυτές και η υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Αθήνας.