Στα 11 μέτρα, όσα είναι η απόσταση που χωρίζει τον ποδοσφαιριστή από τον τερματοφύλακα πριν από την εκτέλεση του πέναλτι, στήνει τη δημοσιογραφία που ασκείται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας η δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» Sarah Lyall.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, παρομοιάζει τις συνεντεύξεις Τύπου με ερασιτεχνικό θέατρο και αφήνει αιχμές κατά των δημοσιογράφων πως δεν επιτελούν την αποστολή τους, αποφεύγοντας να ασκήσουν κριτική σε μέλη αποστολών που συνήθως έχουν καλές σχέσεις μαζί τους.

Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται τη συνέντευξη Τύπου του ρώσου προπονητή Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ που προηγήθηκε του αγώνα με την Ισπανία για τη φάση των 16 και περιγράφει τη σκηνή όπου ένας δημοσιογράφος του προσφέρει ένα δώρο.

«Θέλω να σας δώσω ένα μικρό δώρο», είπε ο δημοσιογράφος και έσκυψε κοντά στα πόδια του. Ανοιξε μια πλαστική τσάντα και πρόσφερε στον Τσερτσέσοφ μια πορσελάνινη κούκλα με μεγάλο κεφάλι. «Τη λένε Επιτυχία» είπε ο άνδρας περήφανα.

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» περνούν από κρησάρα τη διαδικασία των συνεντεύξεων Τύπου και κυρίως τη συμπεριφορά των δημοσιογράφων, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να τα πίνουν αργότερα στα μπαρ με αυτούς στους οποίους απευθύνουν τις ερωτήσεις.

«Σε κάποιες περιπτώσεις η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μη δείξεις πώς αισθάνεσαι έπειτα από μία ερώτηση», λέει ο Μπομπ Μπράντλεϊ, πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Ο αμερικανός προπονητής είχε δεχθεί ερώτηση στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2009 στη Νότια Αφρική για το πώς θα αντιδράσει η ομάδα του λόγω του πρόσφατου θανάτου του Μάικλ Τζάκσον. «Είχε ρωτήσει με τόσο σοβαρό τρόπο, σαν να θρηνούσαν όλοι στην ομάδα. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο διπλωματικός μπορούσα. Προσπάθησα να δείξω σεβασμό στην ερώτηση και να μην πω «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τον Μάικλ Τζάκσον»».

Στη θεωρία…

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» θεωρούν πολύ σοβαρή υπόθεση το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μετατρέπεται μια αίθουσα Τύπου σε χώρο όπου ακούγονται γέλια, οι διερμηνείς δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να ακολουθείται μία διαδικασία που είναι πια η ίδια για όλους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι ρεπόρτερ στις συνεντεύξεις Τύπου της Αργεντινής ήθελαν να μιλούν μόνο για τον Μέσι. Οι ρεπόρτερ στην Πορτογαλία ήθελαν να μιλούν μόνο για τον Ρονάλντο. Οι ρεπόρτερ στην Ισλανδία να ρωτούν συνεχώς αν ο προπονητής της ομάδας συνεχίζει να διατηρεί οδοντιατρείο.

«Η δημοσιογραφία, στη θεωρία, σημαίνει να παραμένεις ψύχραιμος, να διατηρείς μια αναλυτική απόσταση από τα θέματα που καλύπτεις. Σίγουρα, μπορεί να είσαι από την Ιαπωνία ή τη Βραζιλία ή τη Γαλλία, αλλά από καθαρή άποψη ένας ρεπόρτερ υποτίθεται πως πρέπει να συμπεριφέρεται ως πολίτης του ποδοσφαιρικού κόσμου με σκοπό να μεταδώσει έναν αγώνα», γράφει η Sarah Lyall.

Η δημοσιογράφος των «Νιου Γιορκ Τάιμς» υπογραμμίζει το «στη θεωρία». Γιατί όπως σημειώνει αμέσως μετά, πολλοί δημοσιογράφοι εμφανίζονται στα γήπεδα με τις φανέλες των εθνικών τους ομάδων. Ή χειροκροτούν όταν ο προπονητής εισέρχεται ή εξέρχεται από την αίθουσα Τύπου. Ή ζητούν αυτόγραφα ή σέλφι. Και κάνουν ερωτήσεις του τύπου «πόσο σπουδαίος είσαι;».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστο ο δημοσιογράφος να απευθύνει ερώτηση για την εθνική ομάδα της χώρας του χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό.

Οι τρεις πρώτες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον προπονητή της Κολομβίας Χοσέ Πέκερμαν μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του από την Αγγλία ξεκίνησαν ως εξής:

Η πρώτη ερώτηση: «Παρά το γεγονός ότι αποκλειστήκατε, συγχαρητήρια για το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Κολομβία απόψε».

Η δεύτερη ερώτηση: «Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια που φτάσατε τόσο μακριά».

Η τρίτη ερώτηση: «Μας κάνατε να ονειρευόμαστε ξανά».

Η εφημερίδα αντιμετωπίζει με σκωπτικότητα και την ερώτηση που υποβάλλουν σχεδόν πάντα οι ρεπόρτερ έπειτα από μία νίκη ή ήττα: «Πώς αισθάνεστε;». Βεβαίως οι απαντήσεις είναι ανάλογες και του αποτελέσματος.

Ο νοτιοκορεάτης τερματοφύλακας Γιο Χιέον Βου έκλαιγε μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του και όταν του τέθηκε το… σύνηθες ερώτημα έδωσε την εξής απάντηση: «Φυσικά είμαστε απογοητευμένοι, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς κλάψαμε».

Οταν υποβλήθηκε στον Ιέρο το ίδιο ερώτημα λίγα λεπτά μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας από τη Ρωσία, ο υψηλόσωμος πρώην αμυντικός της Ρεάλ απάντησε με ερώτηση: «Εσείς πώς πιστεύετε ότι αισθανόμαστε;».

Η δημοσιογραφία σε όλο το μεγαλείο της…