Οι διακοπές σημαίνουν ένα πράγμα ατέλειωτες ώρες στην παραλία παίζοντας με τα κύματα της θάλασσας, εκμεταλλευόμενοι το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας. Οταν έχουμε παιδιά όμως υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι πριν πάμε στην παραλία, για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια χωρίς προβλήματα και απρόοπτα.

• Σεβασμός στην παραλία! Το γεγονός ότι φεύγουμε από το σπίτι για να πάμε στην παραλία δε σημαίνει ότι η συμπεριφορά μας πρέπει να αλλάξει 360 μοίρες. Η ίδια συμπεριφορά και οι κανόνες που ισχύουν για το σπίτι ισχύουν και στην παραλία, με πρωταγωνιστή το σεβασμό για το περιβάλλον γύρω μας. Οφείλουμε να συμβουλεύσουμε το παιδί μας και να το ενημερώσουμε ότι ποτέ δε πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα και την ακτή. Για να παραμείνει η ημέρα μας στην παραλία το ίδιο απολαυστική οφείλουμε να την προστατεύσουμε, όσο καλύτερα μπορούμε. Μπορείτε μάλιστα, αν δείτε ότι υπάρχουν πολλά σκουπίδια στο σημείο που έχετε επιλέξει για το μπάνιο σας, να πάρετε μια σακούλα και μαζί με το παιδί σας να κάνετε ένα μικρό παιχνίδι για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα, έτσι ώστε το παιδί σας να μάθει από μικρό πως δε μολύνουμε το περιβάλλον, ούτε την παραλία.

• Πάντοτε αντηλιακό! Το αντηλιακό είναι ο αγαπημένος φίλος όλων μας ιδίως το καλοκαίρι. Τα παιδιά ωστόσο αντιπαθούν πολλές φορές την αίσθηση του αντηλιακού και προσπαθούν να το αποφύγουν. Ξεκαθαρίστε πως η παρουσία σας στην παραλία απαιτεί τη χρήση αντηλιακού. Αναζητήστε προϊόντα που να ταιριάζουν στις ανάγκες του παιδικού δέρματος και φροντίστε να το ανανεώνετε τακτικά. Είναι μια συνήθεια και ταυτόχρονα ένας κανόνας ζωής για όλες τις μέρες του χρόνου, με το καλοκαίρι να έχει την τιμητική του.

• Προσοχή στο κολύμπι! Η διαδικασία του να μάθει ένα παιδί να κολυμπάει δεν είναι πάντοτε εύκολη. Αν το παιδί σας δε ξέρει ακόμη κολύμπι, διευκρινίστε του τους λόγους που δε μπορεί να μπει στη θάλασσα χωρίς τα βοηθητικά μπρατσάκια. Ακόμη και μια μικρή βουτιά χωρίς τα μπρατσάκια μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό θέστε τον κανόνα πως δε βουτάμε ποτέ χωρίς αυτά ή σε περίπτωση που ξεχάσετε τα μπρατσάκια, πρέπει πάντα να έχουν στο πλευρό τους κάποιον ενήλικα που να τα συνοδεύσει.

• Δεν απομακρύνονται από τους γονείς! Υπάρχουν όμως, και τα παιδάκια που υπερτιμούν τις κολυμβητικές τους δυνατότητες και νομίζουν πως μπορούν να παλέψουν με τα κύματα και το απέραντο της θάλασσας. Οφείλετε από πριν να θέσετε κάποιους περιορισμούς σχετικά με το πόσο βαθιά μπορεί να κολυμπήσει ένα μικρό παιδί. Συμβουλέψτε το να μην απομακρύνετε από την οικογένειά του χωρίς να το τρομοκρατήσετε ή να του δημιουργήσετε ανασφάλεια. Αν μάλιστα νιώσει την επιθυμία να κολυμπήσει πιο βαθιά, δώστε του το ελεύθερο να σας ζητήσει να κολυμπήσετε παρέα έως εκεί.

• Οχι φαγητό πριν το μπάνιο! Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας πως αν πεινάσει και φάει κάτι στην παραλία, θα πρέπει να καθίσει λίγη ώρα έξω πριν κάνει την επόμενη βουτιά. Το φαγητό μπορεί να το βαρύνει και να δυσκολέψει το κολύμπι του στη θάλασσα, οπότε η πιο σωστή επιλογή είναι να κάνει ένα διάλειμμα, παίζοντας για λίγο στην άμμο μέχρι να βουτήξει ξανά.

• Σεβασμός στους γύρω μας! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παραλία δεν είναι ένας χώρος μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Προσπαθήστε να το εξηγήσετε στο παιδί σας, προκειμένου να είναι όλοι οι λουόμενοι ευχαριστημένοι και να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. Μπορείτε να το εξηγήσετε ξεκινώντας από το προσωπικό χώρο του καθενός και συμβουλεύοντάς το να είναι προσεκτικό με τα νερά και την άμμο.

Αν ωστόσο, τύχει το παιδί σας να «σπάσει» κάποιον από τους κανόνες, δεν πειράζει, καθησυχάστε το, εξηγώντας του ποιο είναι το σωστό και πως μπορεί να χειριστεί την κατάσταση καλύτερα την επόμενη φορά. Σταδιακά οι κανόνες θα αρχίσουν να μετατρέπονται σε συνήθειες που θα μείνουν άφθαρτες στο χρόνο.

Ετσι θα απολαύσετε οικογενειακά τις βουτιές στην παραλία και οι διακοπές σας θα γίνουν πιο ανέμελες και διασκεδαστικές από ποτέ, χωρίς έγνοιες και προβλήματα.