Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις συντάξεις και αν αυτές θα περικοπούν με βάση το νόμο που η ίδια έχει ψηφίζει, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η καλλιέργεια προσδοκιών για πάγωμα της περικοπής από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενισχύεται από τις συχνές δηλώσεις κορυφαίων υπουργών και βουλευτών.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Σκάι εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τελικά δεν θα εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων στις αρχές του 2019.

Η υπουργός σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως η μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς ήταν μέτρο αχρείαστο και ψηφίστηκε λόγω επιμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Αθήνα δεν εξετάζει «μονομερείς ενέργειες» ή αιφνιδιασμούς όσον αφορά στη διατήρηση των συντάξεων, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της με το ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που κατήρτισε.

Αλλά και ο Νίκος Φίλης επανήλθε στο θέμα ζητώντας για ακόμη μία φορά να μην γίνουν οι νομοθετημένες μειώσεις στις συντάξεις το 2019, λέγοντας πως «έχουν αλλάξει οι όροι».

Προσέθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τους εταίρους και διερωτήθηκε αν θα τον στηρίξει η αντιπολίτευση στην περίπτωση που η Αθήνα προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια για τις συντάξεις.

Τι λέει η ΝΔ

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΝΔ με την εκπρόσωπο του κόμματος, Μαρία Σπυράκη να δηλώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε τη μείωση των συντάξεων. «Η κυβέρνηση έρχεται τώρα, ενώ πλησιάζει ο χρόνος να εφαρμοστεί αυτό που η ίδια ψήφισε, και ανοίγει τη συζήτηση για το αν υπάρχει περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Εμείς, λοιπόν, είμαστε ξεκάθαροι, το είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, το παρουσίασε, και επιστρέφουμε τώρα με τροπολογία με την οποία ζητάμε να μην υπάρχει η περικοπή των συντάξεων». Προανήγγειλε μάλιστα ότι μέσα στο επόμενο 24ωρο «θα επανακαταθέσουμε την τροπολογία για την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων».Δύο σενάρια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, δύο σενάρια-εκδοχές – το καλό και το καλύτερο – για την ανατροπή των περικοπών των συντάξεων και τη διατήρηση του ύψους των παροχών των «παλαιών» συνταξιούχων εξετάζει η κυβέρνηση.

Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν βέβαιο ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν στο τέλος του έτους και το μόνο που παραμένει πλέον σε εκκρεμότητα είναι η μόνιμη ή η προσωρινή αναβολή της εφαρμογής τους.

Το θέμα αυτό αναμένεται να κριθεί τον Οκτώβριο όταν το υπουργείο Οικονομικών υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη προετοιμάζονται για δύο ενδεχόμενα, αναλόγως με το σενάριο που θα εγκρίνουν οι δανειστές μας.

Το «καλό σενάριο» είναι η αναβολή των μέτρων για το 2019 ή η επιστροφή του συνόλου των ετήσιων περικοπών στους συνταξιούχους μέσω παροχών όπως η 13η σύνταξη, το κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.

Το «καλύτερο σενάριο» προβλέπει την πλήρη αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή κατά 18% της προσωπικής διαφοράς των υφιστάμενων παλαιών συντάξεων.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απέκλειε το ενδεχόμενο του «κακού σεναρίου», δηλαδή να μη συμβεί κανένα από τα προηγούμενα ενδεχόμενα και να ισχύουν κανονικά οι περικοπές συντάξεων όπως έχουν ψηφισθεί.

«Στο θέμα αυτό σήμερα είμαστε ένα βήμα μετά. Δηλαδή έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων και απομένει να δούμε αν θα αναβληθούν ή θα ακυρωθούν οι περικοπές» σημείωνε το ίδιο στέλεχος.

Τι θέλουν να αποφύγουν

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται για τις συντάξεις έχοντας ως μήλον της έριδος τους συνταξιούχους λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τουλάχιστον δύο φορές, είναι εξαιρετικά επώδυνα και οδηγούν σε απώλειες, που για το 65% των συνταξιούχων θα φθάσουν συνολικά τις τρεις συντάξεις ετησίως.

Η δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές προβλέπει τη μείωση της ετήσιας συνταξιοδοτικής δαπάνης σε καθαρό ποσό, δηλαδή αφαιρουμένων των φόρων, των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη και των εισφορών υπέρ ΑΚΑΓΙΕ κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,84 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός οι περικοπές θα πρέπει να γίνουν στο καταβαλλόμενο ποσό για συντάξεις και να φθάσουν περίπου τα 2,25 δισ. ευρώ.

Επειδή για 300.000 συνταξιούχους θα προκύψουν αυξήσεις με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και θα απαιτηθούν 150 εκατ. ευρώ για να καταβληθεί η αύξηση αυτή για το 2019, η συνολική μείωση για αυτούς που θα έχουν περικοπές το νέο έτος – εφόσον υλοποιηθούν – θα πρέπει να φθάσουν τα 2,4 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις αναμένεται να αφορούν περί τους 1.292.000 συνταξιούχοι με μειώσεις από λίγα ευρώ μέχρι και 350 ευρώ τον μήνα.