Με 300.000 ευρώ ως επιβράβευση από έναν κολοσσό πολυτελείας, ένας νέος σχεδιαστής μπορεί να δείξει το ανάστημα του ταλέντου του μέσα στη μόδα; Ο Ιάπωνας Μασαγιούκι Ινο, που βρίσκεται πίσω από την επωνυμία Doublet, φαίνεται ότι μπορεί.

Ο θεσμός των βραβείων του ομίλου LVMH και η κριτική επιτροπή (με μέλη σχεδιαστές των πιο γνωστών οίκων μόδας) κάθε χρόνο δίνει το χρίσμα σε μία νέα ομάδα δημιουργών. Και έπειτα από μία επιλεκτική διαδικασία εντοπίζουν και αξιολογούν προκειμένου να επαινέσουν εκείνα τα πρόσωπα που έχουν αρχίσει στα πρώτα τους δείγματα δουλειάς να δείχνουν ικανότητα να αφουγκραστούν το καινούργιο. Η διαδικασία της εννοιολογικής έρευνας, της συλλογής ιδεών, της επανασυγκρότησης του υλικού για τον σχεδιασμό μιας νέας ενδυματολογικής μορφής είναι τα χαρακτηριστικά μιας χαρισματικής περίπτωσης που αναζητεί η μόδα.

Αυτό άλλωστε το καινούργιο είναι που σημειώνει η επιτροπή στην επιλογή των νικητών του διεθνούς βραβείου για νέους σχεδιαστές LVMH Prize. Η πρόεδρος της επιτροπής, Ντελφίν Αρνό, σημειώνει ότι ο Μασαγιούκι Ινο της συλλογής Doublet τους εντυπωσίασε με τη σύγχρονη επινοητικότητά του την οποία διοχετεύει με ποιητικό τρόπο στο αστικό ντιζάιν του.

Η περίπτωσή του είναι μία από τις νέες αφίξεις, που ενώ βρίσκεται σε στάδιο εκκόλαψης ήδη υπόσχεται αλλαγές στον κόσμο της μόδας.

Το ύφος του ξεχωρίζει. Αρχικά στο Τόκιο όπου το 2012 εμφανίστηκε ως σχεδιαστής της σειράς Doublet, έχοντας σύμμαχο τον ποπ αρτ καλλιτέχνη Τακάσι Μουρακάμι, ο οποίος τον βοήθησε στην κοπή των ιδιαίτερων πατρόν του. Το στυλ του είναι σύγχρονο, κινείται στο περιβάλλον του streetwear με τις ανατροπές μεταξύ αθλητικού εξοπλισμού και πρακτικού, καθημερινού ντυσίματος και τα κομμάτια των ρούχων του έχουν αυτή τη νεανική παραζάλη που η γεωμετρική φόρμα τους τα φέρνει εύκολα πάνω σε σώματα οποιουδήποτε σεξουαλικού προσδιορισμού.

Φαίνεται ότι αυτή η ελεύθερη γραμμή του Doublet ταιριάζει στα νέα κριτήρια πάνω στα οποία μετατοπίζεται και αναπροσαρμόζεται το γούστο και η σύγχρονη οπτική της μόδας. Το σημαντικό σε μία διαδικασία επιλογής είναι η ποιότητα και των υπόλοιπων υποψηφίων. Ο αριθμός 1.300 νέων σχεδιαστών από 90 χώρες, οι οποίοι δήλωσαν υποψηφιότητα για αυτό το βραβείο με το αξιόλογο χρηματικό έπαθλο και τη συμβουλευτική υπηρεσία ενός έτους από τα στελέχη του ομίλου πολυτελείας, δηλώνει ότι το όνειρο της μόδας κυριεύει το επίπεδο επιθυμίας σε πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους.

Ο Μασαγιούκι Ινο είναι βέβαιο ότι δεν ήταν μόνος του στη διεκδίκηση αυτού του βραβείου, που εξασφαλίζει στον κάτοχό του γρήγορη εξέλιξη. Το ύφος Doublet των βασικών κομματιών με την καλλιτεχνική «στροφή» και τις ποπ αναφορές ξεπέρασαν και άλλους άξιους χειριστές του σύγχρονου λεξιλογίου της μόδας όπως ήταν οι σχεδιαστικές ομάδες A-COLD-WALL*, BOTTER, Charles Jeffrey Loverboy, Eckhaus Latta, Kwaidan Editions, Ludovic de Saint Sernin, Matthew Adams Dolan. Ο Ροκ Χουάνγκ της γυναικείας συλλογής Rokh είναι ανάλογα επιδέξιος με τις διαστρωματώσεις των σχεδίων στο κόψιμο των υφασμάτων. Το ειδικό βραβείο LVMH είναι δικό τους, καθώς και ένα ποσό για να συνεχίσει και εκείνος την ιδιοσυγκρασιακή διερεύνηση των νέων εμφανίσεων.